АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Обиљежене 32 године од страдања припадника ЈНА у Тузли 

250599

 

На Брчанској малти у Тузли служен је помен погинулим припадницима ЈНА убијеним прије 32 године у мучком нападу муслиманских снага док су се, по претходном договору, мирно повлачили из тузланске касарне, објавио је РТРС.

Претходно су на мјесту страдања на Брчанској малти положене бијеле руже и запаљене свијеће.

Обиљежавању овог историјског догађаја од републичког значаја присуствовали су чланови породица убијених војника, преживјели учесници „Тузланске колоне“, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Помену је присуствовала и делегација Народне скупштине Републике Српске, представници заједничких институција на нивоу БиХ из српског народа, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, начелник Лопара Радо Савић, те бројни грађани који су аутобусима стигли из Бијељине.

 Министар рада и борчко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је напад на колону ЈНА која се на данашњи дан 1992. године повлачила из Тузле био унапријед припремљен и очекиван и да нема говора о некој случајности.

– Окупили смо се данас овдје да одамо помен и почаст невино страдалим војницима ЈНА који су се по договору са тадашњим републичким и градским властима у Тузли у мирнодопској колони, након договора постигнутог 26. априла у Скопљу, повлачили, односно напуштали овај град – рекао је Егић.

cropped ddd 1

У грађанском рату у БиХ једино је било дозвољено убијати Србе и за то не одговарати, изјавио је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић на обиљежавању 32 године од злочина у Тузли у којем су мучки убијена 54 припадника некадашње Југословенске народне армије .

– Овдје смо да још једном укажемо на све аномалије и апсурд у правосудним институцијама БиХ – рекао је Остојић.

 Изасланик српског члана Предсједиштва БиХ Бошко Томић поручио је данас у Тузли да је правда за српске жртве недостижна.

Томић је истакао да свако у свом народу треба да тражи одговорност за оне који су починили злочине и да се онда покуша нормално живјети у овој земљи.

– Ако се не поштују договори онда долази до катастрофа. Осим у Тузли, то се десило и у Добровољачкој улици у Сарајеву. Треба тражити да одговарају они који су починили злочине, који су прекршили те договоре рекао је Томић

Након помена, окупљени су из Тузле кренули за Бијељину, гдје ће на гробљу у Пучилама, испред спомен-костурнице, бити служен парастос убијеним војницима те положени вијенци и цвијећа.

329778815 3307401346178439 817613645692748096 n 1
Vaš Euro petrol oil!

За злочин нико није одговарао.

Нападом на колону ЈНА, почео је егзодус српског народа из тузланске регије, одакле их је расељено око 80.000.

Данас у Тузланском кантону, живи свега 1,6 одсто Срба.

(Извор: РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *