АКТУЕЛНОЗВОРНИК

„Болница Зворник“ – Бесплатни дерматовенеролошки превентивни прегледи – закажите термин

441959009 994274429368600 595371633113188743 n

 

Александра Чутурић, специјалиста дерматовенерологије обављаће превентивне прегледе у Дерматовенеролошкој амбуланти „Болнице Зворник“ у сриједу 22. маја, петак 24. маја и сриједу 29. маја у термину 12.00 – 14.00 часова, поводом Европског дана борбе против меланома, саопштено је из ове установе.

 – Бесплатан, превентивни преглед можете заказати позивом на бројеве телефона 056/211-112 или 056/ 215-352, тражећи да вас споје са Дерматовенеролошком амбулантом. Хуманитарна, јавно превентивна Еуромеланома кампања одржава се у неколико градова са циљем превенције и раног откривања рака коже, а прије свих меланома, као најмалигнијег тумора у хуманој патологији – саопштили су из Зворничке болнице.

Чутурићева је појаснила да је меланом малигну тумор коже, поријеклом од меланоцита – ћелија које производе пигмент меланин.

20240331 120930 1

 – Обично се налази на кожи изложеној сунцу, али може бити и на другим дијеловима тијела. Главни фактори ризика јесу генетика, УВ зрачење, опекотине од сунца, Паркинсонова болест. Поред наведених основних, други фактори ризика су лична и породична анамнезу, имуносупресивна терапија, велики број младежа (преко 50), младеж који се мијења (у смислу крварења, иритација), употреба соларијума…Особе свијетле пути, свијетле (плаве) или риђе косе и свијетлих (плавих, зелених) очију под повећаним су ризиком. Адекватна заштита од сунца која подразумијева употребу крема са заштитним фактором, избјегавање излагања сунчевим зрацима током највећег индекса УВ зрачења (у љетњим мјесецима у периоду од 10 до 17 часова), механичка заштита од штетног зрачења (адекватна одјећа, наочаре, ношење шешира или качкета). Посебну пажњу треба посветити заштити дјеце, јер је њихова кожа тања и осетљивија, а опекотине у дјетињству могу бити посебно опасне за настанак меланома у каснијем животу – истиче Чутурићева и додаје да се дијагноза поставља на основу клиничког прегледа, дермаскопије и потом патохистолошког налаза.

 – Дермоскопија представља процедуру која је повезница између клиничког налаза и патохистолошког налаза, јер неке дермоскопске структуре корелирају са патохистолошким налазом. Лијечење меланома се обавља у домену онколога, хирурга и дерматолога. У протеклих 6 мјесеци у нашој установи дијагностиковано је неколико меланома, дијагностиковано је доста ризичних тумора коже (младежа код којих је примијећена измјена и који би у наредном периоду могли прећи у меланом). Преглед и самопреглед коже и младежа најбоља су превенција у раном откривању меланома. Закажите превентивни преглед, посветите се вашем здрављу и добијте савјет специјалисте дерматовенеролога – наводе из зворничке болнице.

viber slika 2024 05 15 14 03 57 747

(Инфо Бирач)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *