АКТУЕЛНОВЛАСЕНИЦАЗВОРНИК

Власеница: Рекордних 1.500 планинара у „Походу на Пјеновац“

425368127 887547920044132 5607543765715715303 n
ФОТО: ПЕУ Корак

 

У традиционалној манифестацији „Поход на Пјеновац“ које сваке године прве недјеље у фебруару организује Планинарско-еколошко друштво „Ацер“ из Власенице, данас учествује 1.500 планинара из око 100 друштава из Републике Српске и региона.

Планинари су кренули у 8.30 часова од пећине поред магистралног пута Власеница – Хан Пијесак стазом дугачком 16 километара преко најљепших дијелова Јавор планине до Пјеновца.

Секретар Планинарско-еколошког друштва „Ацер“, Весна Дошић која је планинар 42 године, рекла је новинарима да је ове године заинтересованост највећа до сада и да су сви планинари изашли спремни и расположени на стазу.

Она је позвала све људе да бораве у природи и да се придруже оваквим манифестацијама.

Члан власеничког планинарског друштва Далибор Видовић рекао је да је данас импозантан број планинара из цијеле бивше Југославије, око 100 друштава, што није забиљежено од када постоји ова манифестација.

– Стаза је прилагођена за све узрасте, лагана шетња. Потрудили смо се да будемо добри домаћини, планинаре очекује окрепљење дуж стазе уз кувано вино и чај, а на крају пута војнички пасуљ – навео је Видовић.

3

Он је захвалио Полицијској станици Власеница, општини и свима који су помогли да се велики број планинара безбједно окупи на стази до Пјеновца.

Члан „Планинарског друштва Радуша“ из Ускопља/Горњег Вакуфа Анкица Гргић изјавила је новинарима да је четворо планинара дошло на поход, те да је организација одлична.

– За манифестацију смо сазнали уз помоћ пријатеља из Власенице, а ми смо за овакве туре увијек расположени. Снијега имамо превише тамо одакле долазимо тако да нам данас лијепо вријеме одговара, без леда – навела је Гргићева.

Из Клуба планинара „Зрењанин“ из Зрењанина данас су стигла 22 планинара, а међу њима је и Јасмина Живановић која је рекла да је овдје четврти пут у походу и да је видјела смјену годишњих доба.

– Прве године планинарили смо по леду, прошле је био дубок снијег, данас је лијепо вријеме, али је атмосфера сјајна. Стаза је одлично припремљена, све похвале домаћину – додала је Живановићева.

Наталија Максимовић из Планинарскг клуба „Гучево“ из Лознице први пут учествује у „Походу на Пјеновац“, гдје очекује лијепо дружење и прелазак преко најљепших планинских предјела.

– Овдје нас је 27 из Лознице, природа је дивна, велики број планинара је на стази, организација је фантастична и доћи ћемо поново – навела је Максимовићева.

422611164 813127814169752 757461732138808726 n

Цвико Тодић из Планинарско-еколошког друштва „Височник“ из Хан Пијеска рекао је да чланови „Височника“ у походу учествују 11. пут и да су два комбија са 90 одсто дјеце пошла на поход.

– У Хан Пијеску и овом региону планинарење има будућност. Мотив да учествујемо данас је да прођемо лијепим стазама и одморимо се од свакодневице – навео је Тодић.

Подршку и помоћ Планинарско-еколошком друштву „Ацер“ у организовању „Похода на Пјеновац“ пружили су општина Власеница, начелник Мирослав Краљевић и општинска Туристичка организација.

„Поход на Пјеновац“ традиционално се организује од 1972. године првог викенда у фебруару.

Прошле године на стази је било око 1.000 планинара и рекреативаца из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Македоније.

(Извор: РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *