АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Шеранић: У 2024. години биће завршена градња нове болнице у Добоју и реконструкција болница у Зворнику и Фочи

Alen Seranic 1 1

 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да би нова болница у Добоју требало да буде отворена у првој половини године, те да ове године очекује завршетак реконструкција болница у Зворнику и Фочи, као и идејног пројекта реконструкције болнице у Приједору.

Шеранић је у интервјуу Срни рекао да је објекат нове болнице у Добоју 95 одсто завршен, те да су остали радови на завршетку уређивања јединице интензивне његе за нехируршко лијечење и на систему мреже развода карбондиоксида.

– Пројекат се приводи крају. У фази је да се полако прикупља завршна документација. Потребно је да се припреми сва техничка документација за издравање употребне дозволе која је на граду Добоју. Рок за завршетак радова је 30. март. Очекујем да би у првој половини године требало да буде уприличено отварање, а онда бисмо постепено кренули са пребацивањем пацијената у нову болницу – навео је Шеранић.

Он је додао да се током године очекује и завршетак реконструкција болница у Зворнику и Фочи, те подсјетио да су ти радови дуже трајали због пандемије вируса корона.

– Врло су активни и пројекти Института ,,Др Мирослав Зотовић“ када је ријеч о Бањи Шехер која би требала да буде завршена у првој половини ове године. Напредују и радови на новој ортопедији у Слатини која је исто врло важан објекат с обзиром на унапређење ортопедске дјелатности у ,,Зотовићу“ – истакао је Шеранић.

Он је рекао да су у току и активности на припреми идејног пројекта реконструкције болнице у Приједору.

– Када идејни пројекат буде употпуњен и готов он ће ићи као приједлог Владе на усвајање и када га Влада усвоји слиједе наредни кораци. Очекујем да ћемо завршити идејни пројекат у току ове године и да ће се Влада изјашњавати о том пројекту – навео је Шеранић.

Он је рекао да напредује и изградња објекта онкологије у оквиру Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци, додајући да је потребно извршити и премјештање Психијатрије са старе локације у Бањалуци у УКЦ Српске.

– Техничку документацију смо завршили, потребно је затворити финансијску конструкцију у смислу коначног потписивања уговора са банком Савјета Европе по питању задужења за тај пројекат – рекао је Шеранић и додао да је у оквиру УКЦ-а неопходно изградити и медицински кампус чиме би била комплетирана инфраструктура УКЦ-а на Паприковцу.

424905837 814370154045518 6628112305454268085 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Током прве половине године измирење дуговања домова здравља

Шеранић је изразио наду да ће у овој години бити измирена дуговања домова здравља када је ријеч о порезима и доприносима, истичући да су за то обезбијеђена средства, те створени законски предуслови.

– Очекујем да ће та активност бити реализована у првој половини године – рекао је Шеранић.

Он је додао да ће тако бити омогућено да домови здравља организацијски буду пребачени на трезоре јединица локалне самоуправе.

– Тиме би се овај модел који већ имамо приказан кроз 18 домова здравља употпунио и на неки начин заокружио – рекао је Шеранић.

Он је истакао да циљ Министарства остаје стандардизација здравствене његе у цијелој Републици Српској у оквиру инфраструктурних пројеката, опреме и едукације кадра.

– Очекујем да ћемо ове године имати закон о дјелатностима у здравству који ћемо предложити Народној скупштини на усвајање. Тиме ћемо дефинисати опсег рада здравствених радника у оквиру здравствених установа што ће употпунити могућност јаснијег опредјељења и описа послова систематизацијама – рекао је Шеранић.

Извор: АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *