Власеничка „Просвјета“ дводневном манифестацијом обиљежава 120 година постојања друштва

Власеничка „Просвјета“ дводневном манифестацијом обиљежава 120 година постојања друштва

 

Власеничка „Просвјета“ ће 120 рођендан овог Српског просвјетног и културног друштва обиљежити баш како и доликује – пригодним програмом.

 – С обзиром на то да се ове године обиљежава 120 година од оснивања „Просвјете“, одлучили смо да овај мали јубилеј обиљежимо баш у духу назива нашег друштва – низом просвјетних и културних садржаја. За обиљежавање ове годишњице одабрали смо Видовдан, један од најпоштованијих српских празника, али и датум када је, након четрдесетогодишње забране, 1990. године, рад Друштва обновљен баш тамо гдје је „Просвјета“ и основана 1902. године – у Сарајеву. Током ове манифестације наши суграђани ће имати прилику да виде разноврсност наше народне традиције и културе, али и да се подсјете наше историје – јасна је Споменка Савиновић, предсједница Општинског одбора СПКД „Просвјета“ Власеница.

Она каже да ће ова манифестација трајати два дана.

 – Првог дана, 27. јуна, на програму је једна од најнаграђиванијих представа, прича о животу српске хероине Милунке Савић, коју ће нам дочарати глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић. Морам напоменути да је ово једна од најтраженијих и најизвођенијих монодрама на српском језику и заиста сам поносна што ће се наћи и пред нашим суграђанима. Другог дана, на Видовдан, Власеничани ће, кроз пригодан културно-умјетнички програм, моћи да чују наше гусларе и пјевачке групе, виде наше народне игре, али и да са нама прођу кроз историјат „Просвјете“ – каже Савиновићева.

Она је нагласила да ће манифестација обиљежавања 120. годишњице од оснивања СПКД „Просвјета“ бити уприличена у холу СШЦ „Милорад Влачић“. Програм обје вечери почиње у 19 часова, а улаз је слободан.

(За ИнфоБирач – Т. Голијанин)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.