Након више од пола вијека – Ђорђе Михаиловић више није чувар „Зејтинлика“

Након више од пола вијека – Ђорђе Михаиловић више није чувар „Зејтинлика“

 

Ђорђе Михаиловић (94) није више чувар српског војничког гробља „Зејтинлик“ у Солуну. Наиме, он је на овом мјесту провео више од пола вијека, а разлог одступања са мјеста чувара јесте нарушено здравље, преносе Независне.

„Чика Ђорђа су мало издале ноге, али се добро осећа“, рекао је Крстимир Цопас, нови чувар гробља.

Крстимир је иначе по оцу Грк, а по мајци Србин.

На питање да ли и његови преци леже на гробљу, па је тако добио посао, он каже да нема предака на „Зејтинлику“, него је то мјесто добио захваљујући повјерењу које је стекао.

„Ја сам већ 30 година у Солуну. Сарађивао сам кроз грађевинску фирму у којој сам радио са нашим конзулатом овде, и стекао сам поверење, тако да су ми понудили да постанем чувар“, прича Крстимир.

За оне који не знају, било је неких перипетија око тога ко ће наслиједити чика Ђорђа, потомка првог чувара, његовог дједа Саве, Србина из Грбља код Боке которске.

Неколико година је у игри био његов замјеник Предраг Недељковић из Краљева, али пошто му је крајем прошле године истекао уговор, није му продужен.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић написао је 24. децембра прошле године на Инстаграму да ће „држава умјети да заштити нашег честитог старину Ђорђа Михаиловића и наше војничко гробље Зејтинлик од самовоље, бахатости и недоличног понашања појединаца. Чувари наше светиње могу да буду само изванредни људи, који су морално и на сваки други начин достојни величине наших предака на Солунском фронту, а Предраг Недељковић није таква особа“.

(Извор: независне.цом)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.