У Власеници премијерно изведена представа „Мјесто под сунцем“

У Власеници премијерно изведена представа „Мјесто под сунцем“

 

Ботаничка башта у власеничком Средњошколском центру „Милорад Влачић“ јуче је била мјесто на коме је на необичан начин испричана једна занимљива прича, прича о историји града.

 – Након два мјесеца рада на пројекту, пред нама је премијера представе „Мјесто под сунцем“, а паралелно и филм који је прати. Представу и филм је реализовало седамнаест ученика из  нашег средњошколског центра. Они су снимали на терену и  припремили овај драмски дио представе. Надам се да је публика уживала – казао је један од идејних твораца и реализатора овог занимљивог пројекта професор Драган Илић.

Он каже да је идеја о сарадњи потекла од општинске Комисије за заштиту околине, културног и природног наслијеђа.

 – На иницијативу општинске Комисије која је задужена за промовисање природних антропогених вриједности  наше средине, дошли смо на идеју да покушамо направити мултимедијални пројекат са  циљем промовисања природних вриједности наше општине. Основна идеја је да првенствено становници наше Власенице виде неке детаље и чују неке детаље за које раније можда нису знали, а у овој представи се то односи на период прије настанка града Власенице, на историје ових простора, на миграције људи, на укрштања различитих култура, различитих традиција и колико смо могли у сат времена, колико траје представа, ми смо то урадили. Ово је почетни пројекат који се тиче историје ових простора и можда почетак рада на другом пројекту наредне школске године – закључио је Илић.

Гледаоци су прошли кроз један дан у животу Софије и Милана, дан који траје хиљаду година, који су у потрази за срећом и мјестом под сунцем. Путници кроз вријеме и простор, на аутентичним локацијама,  представљају дио наше природне и културне баштине.

(За ИнфоБирач – Т. Голијанин)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.