АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Snabdijevanje gasom: “Alumina” sigurna do kraja godine

Snabdijevanje gasom: “Alumina” sigurna do kraja godine

Kompanija Alumina

 

Kupci u Srpskoj do kraja godine imaće uredno snabdijevanje gasom, a ta vijest posebno je obradovala rukovodstvo zvorničkog preduzeća “Alumina” koje koristi više od 95 odsto količina tog energenta koji se uveze u Republiku Srpsku, piše Glas Srpske.

Direktor preduzeća “Gas-Res” Ljubo Glamočić rekao je juče “Glasu Srpske” da je to preduzeće u utorak dobilo aneks ugovora od ruskog “Gasprom eksporta” o produženju isporuke gasa do kraja godine.

– Uprava je dala pozitivno mišljenje na sam aneks ugovora, a Nadzorni odbor trebalo bi da ga potvrdi. U ugovoru je sve ostalo po starom principu. Nije bilo nikakvih izmjena niti uključivanja cijena gasa koje se kotiraju na berzi – rekao je Glamočić.

taverna A6 KAFANSKO VECE 01

Podvukao je da će cijenu gasa utvrđivati prema naftnoj formuli, kao i u prethodnih sedam godina.

– Nije bilo nikakvih iznenađenja. Sve što je dogovoreno praktično je samo prijedlog da se produži do kraja godine. Količine koje su naši kupci iskazali samo su potvrđene od strane “Gasprom eksporta” i to po daleko prihvatljivijim cijenama nego što se kreću po berzi – naglasio je Glamočić i dodao da se, u stvari, sve o čemu se sa “Gaspromom” dogovorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primjenjuje i na Srpsku.

Direktor sektora logistike u preduzeću “Alumina” iz Zvornika Stevo Savić je rekao “Glasu” da je ovo dobra vijest, te da su ovakav rasplet događaja i očekivali nakon informacije da se Srbija dogovorila o isporuci gasa iz Rusije.

– Bilo je jasno da će na isti ili sličan način biti tretirana i Republika Srpska. Gas je za “Aluminu” jedan od vitalnih energenata. Godišnje trošimo oko 30 miliona kubika i “Alumina” je konzument više od 95 odsto ukupnog gasa koji uveze Srpska – rekao je Savić. Dodaje da je od početka sukoba u Ukrajini i svih poremećaja na tržištu energenata poslovanje “Alumine” veoma otežano.

243207426 1851495218355211 7767847680719628240 n
Đak sport – Zvornik!

– Sva ta dešavanja pred nas stavljaju ponekad i nemoguće izazove. Radujemo se ovoj odluci “Gasproma” i čekamo zvanično obavještenje iz preduzeća “Gas-Res”. Ovo za “Aluminu” znači da smo bar jedan problem riješili na neko vrijeme i da se možemo baviti nekim drugim problemima – zaključio je Savić.

Isporuka gasa biće nastavljena i za FBiH s obzirom na to da je i preduzeće “Energoinvest BiH” potpisalo aneks ugovora. Pristup gasnoj mreži u BiH imaju Zvornik i Sarajevo, a gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da su zahvalni na dobroj saradnji i što je ova lokalna zajednica i u proteklom periodu imala uredno snabdijevanje gasom.

– Naša obaveza je da sakupimo novac da platimo dugove koje imamo. Raduje nas informacija da je snabdijevanje gasom do kraja godine izvjesno – rekao je Stevanović.

284564960 3146389858916467 1349344319168723063 n
Sniženje na sve ženske torbe ??? -20% ??? Vaš Shooter – Zvornik!

Obustava

“Gasprom” je potpuno obustavio isporuke gasa danskom “Orstedu” i “Šel enerdžiju Evropa” za njihov ugovor o snabdijevanju Njemačke gasom pošto te dvije kompanije nisu izvršile plaćanja u rubljama.

Elektroenergetske kompanije RVE i “Uniper” platile su ruski gas u rubljama kao što je Moskva i zatražila.

Nekoliko sedmica ranije cijevi su zavrnute i za Poljsku, Finsku i Bugarsku.

zo zi 1

(Izvor: Glas Srpske)