Од данас ФЗО РС финансира десет нових лијекова на рецепт

Од данас ФЗО РС финансира десет нових лијекова на рецепт

 

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од данас, 15. јануара финансира још десет нових лијекова који се издају на рецепт. Осим тога, проширене су и индикације за одређене лијекове, попут „прогестерона“ („утрогестан“) и „дидрогестерона“, а све у циљу да и женама које су у поступку вантјелесне оплодње ови лијекови буду доступни на рецепт, саопштено је из ФЗО.

Такође, измјеном Листе лијекова који се издају на рецепт и која ступа на снагу сутра, побољшана је доступност лијека за обољеле од цистичне фиброзе (“дорназа алфа раствор за распршивање“), јер ће се овај лијек испоручивати у апотеке у мјесту пребивалишта, за разлику од сада када је он био доступан само у Универзитетско-клиничком центру Републике Српске. На овај начин, осигураници, најчешће дјеца, више неће морати да одлазе у УКЦ РС само да би примили овај лијек, него ће им бити доступан у апотеци, у мјесту гдје живе.

Подсјећамо да ће се од 15. јануара на Листи лијекова који се издају на рецепт налазити више нових лијекова, попут лијекова за остеопорозу, улцерозни колитис, епилепсију, артеријску хипертензију, дијететски препарат за бебе и други.

То значи да ће пацијенти издвајати значајно мање новца за ове лијекове, односно за лијекове са Листе А плаћаће само партиципацију уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе, док ће за лијекове са Листе Б, умјесто да плаћају пуну цијену, учествовати у трошковима у износу од 50% цијене лијека. Поред тога што ће пацијенти издвајати мање новца, увођењем савремених терапија не само да се обезбјеђује ефикасније лијечење обољелих, већ се и рационализују укупни трошкови лијечења, будући да нове терапије доприносе смањењу хоспитализација, прегледа, боловања и сл.

Ваш Еуро петрол оил!

Тако ће се на Листу А од сутра наћи четири нова лијека, попут лијека “месалазин ректална суспензија“ који се прописује осигураницима који су у акутној фази улзерозног колитиса. Овај лијек утиче на смањење акутних напада, а самим тим и љекарских прегледа и хоспитализација, те смањује потребу за примјеном биолошке терапије. Једна од значајних новина односи се дијететски препарат, односно храна за посебне медицинске намјене (“Неоцате“) и која је потребна беба до навршених 12 мјесеци ћивота и који су алергични на протеине крављег млијека и имају вишеструку интолеранцију на протеине хране. Управо због честих захтјева за рефундацију, а ради унапређења доступности, на приједлог педијатра ову храну биће могуће убудуће добити на рецепт, без плаћања, што јасно указује да Фонд прати потребе осигураника и настоји да обавезним здравственим осигурањем обухвати што више лијекова, како би осигураници што мање новца издвајали за ове намјене. Поред за одојчад, овај дијететски препарат на рецепт ће бити доступан и за обољеле од Нетертоновог синдрома. Такође, код ентералне хране (Нутрини, Нутрини дринк, Инфантрини) коју користе обољели од појединих ријетких обољења, проширена је индикација, те ће се ови препарати од половине јануара моћи прописивати и обољелима од мукополисахаридозе тип 2 (Хантеров синдром).

Када је у питању Листа Б, уврштено је шест нових лијекова, а између осталих, уврштен је лијек “месалазин гастрорезистентне грануле“ за лијечење акутних епизода и одржавање ремисије улцерозног колитиса. На ову листу уврштени су и лијекови који се користе у лијечењу артеријске хипертензије, и то “еналаприл, лерканидипин“, “амлодипин, валсартан“ и “амлодипин, хидрохлоротиазид, валсартан“. У питању су лијекови који представљају савремену и ефикасну терапију јер су комфорнији за пацијенте будући да једна таблета у себи садржи два, односно три лијека. Управо из тог разлога и Фонд ће имати мање трошкове за фармацеутске услуге издавања лијека. Поред тога, ови лијекови доприносе и смањењу нежељених ефеката.

Увођењем нових лијекова, Фонд је наставио дугогодишњу праксу да почетком сваке године проширује листа, а са циљем да осигураницима на располагању буде више лијекова у оквиру обавезног здравственог осигурања. У складу са тим, за наредну годину ФЗО је планирао око милион КМ више за лијекове на рецепт, односно укупно је планирано 61,5 милиона КМ.

ПРЕПОЛОВИЛИ СМО ЦИЈЕНЕ 10. – 16.01. СВЕ У ПОЛА ЦИЈЕНЕ посјетите нас или наручите онлине Акција се односи искључиво на пословне јединице у Бијељини и Зворнику.

(ИнфоБирач)

Оставите одговор

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.