Инвалидна лица у тешком социјалном и здравственом положају

Инвалидна лица у тешком социјалном и здравственом положају

Подјелом новчане помоћи у износу од по 40 КМ за 35 чланова, Савез инвалида рада Зворника и Осмака обиљежио је Међународни дан инвалидних лица.

Предсјендик Савеза Раденко Јосиповић каже да су ова лица у тешком социјалном и здравственом положају те да су им ускраћена сва права.

Драги наши, код нас можете изнајмити аутобусе за ванлинијски превоз капацитета од 19 до 57 мјеста…Путујте удобно и сигурно на све дестинације…Ваше је само да кажете вријеме поласка и дестинацију, све остало је наша брига…Ваш ЕП оил!

 – Данас смо подијелили помоћ нашим члановима и то од средстава које смо уштедили од новца који нам дозначи Градска управа из Зворника за наш рад. Наше пензије су и испод 350 КМ, укинут нам ја додатак за инвалидност, тјелесно оштећење, а ми најмање 30 до 40 одсто новца од пензије дајемо за лијекове. Поред тога сваки наш члан издржава бар по једног или два члана породице, а неки су и подстанари – каже Јосиповић и додаје да на подручју Зворника и Осмака има око 1.100 инвалида рада, а њих око 115 су чланови Савеза.

Предсједник Градске организације ратних војних инвалида, која је данас организовала округли сто о положају инвалидних лица, Драгислав Мијановић каже да су поред архитектонских баријера овим лицима највећи проблеми запошљавање те остваривање права и услуга у јавним институцијама.

 – На 16 радника у институцијама требао би бити запослен по један инвалид, али то нигдје није случај. Инвалидна лица су у веома тешком положају јер им се примања не увећавају, а од 2008. године нису усклађивана са просјечном платом, ту су и проблеми са ортопедским помагалима, односно читав низ проблема који се може ријешити само израдом новог закона о правима бораца и ратних војних инвалида – сматра Мијановић.

Моја апотека – Зворник!

(infobirac.net)