ЗВОРНИК

U školi u Liplju šest učenika bojkotuje nastavu

U školi u Liplju šest učenika bojkotuje nastavu

skola u liplju 1

U područnoj školi u Liplju, koja radi u sastavu OŠ „Sveti Sava“ u Zvorniku, od 9 učenika, njih šest bojkotuje početak nastave, potvrđeno je za naš portal iz ove ustanove.

 – Tri učenika idu na nastavu dok njih 6 ne dolazi u školu. Roditelji ovih učenika traže da se u knjižice, odjeljenjske knjige i u ostalu pedagošku dokumentaciju upisuje bosanski jezik, a mi to kao škola nismo u mogućnosti jer pedagošku dokumentaciju moramo voditi u skladu sa zakonom i pravilnikom koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Jezik se mora evidentirati u skladu sa Ustavom, što znači da mi u pedagošku dokumentaciju možemo da upišemo bošnjački jezik ili jezik bošnjačkog naroda. Razgovarali smo sa roditeljima, ali do dogovora nije došlo – rekao nam je Goran Ivanović, direktor škole.

vidikovac
Mjesto ugodnog odmora – Hotel Vidikovac!

Isti problem, odnosno bojkot učenika desio se i na početku prošle školske godine. Ipak, nakon izvjesnog vremena problem je prevaziđen te su djeca krenula u školu, a da li će tako biti i ove godine, ostaje da se vidi.

Učenici bošnjačke nacionalnosti pohađaju nastavu i u drugim područnim školama, ali niko od njih ne bojkotuje nastavu.

Naprotiv, juče su direktor OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika Goran Ivanović i Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH posjetili područnu školu u Snagovu, gdje su zajedničnim sredstvima završeni radovi na termoizolaciji školskog objekta.

viber image 2021 09 06 12 56 47 672
Škola u Snagovu

– Zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Gradske uprave uspješno smo završili ovaj projekat i omogućili djeci bolje uslove za školovanje – naveo je Ivanović i zahvalio se ministru Ramiću na pomoći oko obezbjeđivanja sredstava za ovo područno odjeljenje u kome nastavu pohađa 27 učenika, od prvog do petog razreda.

Za termoizolaciju područnog odjeljenja OŠ „Sveti Sava“ u Snagovu, preko 10.000 KM obezbijedilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, oko 1.200 KM Gradska uprava u Zvorniku dok je iz sredstava škole izdvojeno nešto manje od 600 KM.

viber image 2021 09 02 17 45 02 319
(infobirac.net)