Пале: Дан сјећања на жртве НАТО агресије битан за колективну културу памћења

Пале: Дан сјећања на жртве НАТО агресије битан за колективну културу памћења

 

У организацији Матичне библиотеке Пале, одржан је други по реду округли сто под називом Нато агресија на Републику Српску, поводом обиљежавања 9. септембра – Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања Републике Српске, пише РТРС.

Тада, 1995. године у НАТО бомбардовању Републике Српске које је трајало до 14. септембра, страдало је више од стотину цивила.

– Оно што се зна јесу чињнице кад је почело и колико је авиона учествовало, колике су биле жрве, али ту има један дубљи историјски аспект да се НАТО ставио у ударну песницу да се Срби сведу у територијалне границе које они желе – истакла је историчар Драга Мастиловић.

Повод за НАТО агресију била је експлозија на сарајевској пијаци Маркале 28. августа 1995. године, за коју су оптужени Срби иако је у извјештају независне комисије из тог периода наведено да „не постоје јасни докази да су гранате дошле са српских положаја“, што је лично потврдио и Јасуши Акаши, тадашњи изасланик генералног секретара УН за Балкан.

 – Преживјели смо све и свашта па и бомбардовање НАТО снага. Највише је бомбардовано подручје тадашњег Српског Сарајева са одређеним циљем, које је у крајњој линији имао за циљ да Србе као народ елиминише – поручио је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајево.

Ваш Схоотер!

(Извор: ртрс.тв)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.