СРПСКА И СРБИЈА

Pale: Dan sjećanja na žrtve NATO agresije bitan za kolektivnu kulturu pamćenja

Pale: Dan sjećanja na žrtve NATO agresije bitan za kolektivnu kulturu pamćenja

pale

 

U organizaciji Matične biblioteke Pale, održan je drugi po redu okrugli sto pod nazivom Nato agresija na Republiku Srpsku, povodom obilježavanja 9. septembra – Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske, piše RTRS.

Tada, 1995. godine u NATO bombardovanju Republike Srpske koje je trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu civila.

beoprom 2

– Ono što se zna jesu činjnice kad je počelo i koliko je aviona učestvovalo, kolike su bile žrve, ali tu ima jedan dublji istorijski aspekt da se NATO stavio u udarnu pesnicu da se Srbi svedu u teritorijalne granice koje oni žele – istakla je istoričar Draga Mastilović.

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da „ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja“, što je lično potvrdio i Јasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Bilbord bridge

 – Preživjeli smo sve i svašta pa i bombardovanje NATO snaga. Najviše je bombardovano područje tadašnjeg Srpskog Sarajeva sa određenim ciljem, koje je u krajnjoj liniji imao za cilj da Srbe kao narod eliminiše – poručio je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajevo.

239632358 2944993615722760 6201074705114199762 n 1
Vaš Shooter!

(Izvor: rtrs.tv)