РЕГИЈА БИРАЧСРПСКА И СРБИЈА

Nema uvođenja PCR testa pri ulasku u BiH

Nema uvođenja PCR testa pri ulasku u BiH

karakaj sa zigom

 

Ministarka civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je danas da neće biti pooštravanja mjera pri ulasku u BiH, kao ni uvođenja obaveznog PCR testa.

Gudeljevićeva je pojasnila da je odluka donesena nakon što su ljudi iz struke iskazali svoje mišljenje.

– Došli smo do zaključka da nema potrebe za uvođenjem PCR testa i za ograničavanjem ulaska u BiH, jer se svakako državljanima BiH ne može ograničiti kretanje – rekla je Gudeljevićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka koji je predsjedavajući Savjeta ministra Zoran Tegeltija održao sa premijerima i ministrima zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH.

centar logo 1 1

Ona je rekla da je na sastanku dogovoreno da se ponovo aktivira rad Koordinacionog tijela koje zbog nedostatka kvoruma često nije radilo.

Gudeljevićeva je navela da je jutros stigla informacija da će sljedeća isporuka 81.600 doza vakcine Astra Zeneka u okviru Kovaks mehanizma u BiH stići 22. ili 23. aprila.

– Konačno je proradio Kovaks mehanizam, ali svima nama je rečeno da će taj mehanizam na koji smo se mi oslonili biti dostupan u prvom kvartalu i nažalost bili su to posljednji dani prvog kvartala – rekla je Gudeljevićeva.

Ona je dodala da se sada radi na ubrzanju nabavke vakcina u drugom kvartalu, te da se svakodnevno kominucira sa Kovaks mehanizmom i predstavnicima EU, te Svjetske zdravstvene organizacije.

zo zi 1

Sastanku su, osim Gudeljevićeve, prisustvovali i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić i šef Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta Sead Šadić.

(Izvor: rtrs.tv)