Centar za istraživanja i poslovnu edukaciju iz Zvornika: Objavljen zbornik eseja, pjesama i priča – „Kulturni spomenici“

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Centar za istraživanja i poslovnu edukaciju iz Zvornika: Objavljen zbornik eseja, pjesama i priča – „Kulturni spomenici“

 

U izdanju udruženja građana Centar za istraživanja i poslovnu edukaciju iz Zvornika objavljen je Zbornik eseja, pjesama i priča učenika viših razreda osnovnih i srednjih škola, pod naslovom „Kulturni spomenici“.

Štampanju Zbornika prethodio je literalni konkurs na temu Kulturni spomenici i njihov značaj za lokalnu zajednicu.

 – Zbornik je podijeljen na tri poglavlja. Eseji na temu kulturnih spomenika nalaze se u prvom poglavlju. Opisujući spomenike u svom mjestu učenici su prikazali i sopstveno poimanje očuvanja spomenika kulture. Drugo poglavlje sastoji se od jedne pjesme u kojoj nas talentovana buduća pjesnikinja opominje da su spomenici podsjetnik na naše pretke. Dvije priče sačinjavaju treće poglavlje. Kroz pogled dječaka na vrhu najviše kule upoznajemo se sa izgledom stare tvrđave u Doboju, kao i najznačajnijim događajima iz njene prošlosti. U drugoj priči prikazana je neraskidiva veza prabake i unuka sa spomenicima njihovog mjesta – ističe Goran Popović, glavni urednik Zbornika.

euro

Za najbolji rad na literalnom konkursu stručni žiri je proglasio esej Teodore Kuljić, učenice 8. razreda osnovne škole „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Štampanje Zbornika dio je projekta Znanjem za očuvanjem kulturnih spomenika, koji je u toku 2020. godine sporoveo Centar za istraživanja i poslovnu edukaciju. Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Promocija Zbornika očekuje se nakon ukidanja trenutnih epidemioloških mjera.

(infobirac.net)