Republika Srpska i Srbija uvode isto gradivo za šest predmeta – Jedinstveno izučavanje predmeta od nacionalnog značaja

REGION

Republika Srpska i Srbija uvode isto gradivo za šest predmeta – Jedinstveno izučavanje predmeta od nacionalnog značaja

 

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o uvođenju novog, jedinstvenog pristupa izučavanju predmeta od nacionalnog značaja sa Republikom Srbijom i izradi udžbenika za nastavne predmete srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička i likovna kultura.

euro

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao potpisnici Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja od 10. marta 2020. godine, saglasili su se da će ostvarivati saradnju prvenstveno kroz realizovanje zajedničkih aktivnosti na zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćiriličkog pisma, izradu zajedničkog nastavnog plana i programa i zajedničkih udžbenika, omogućavanje zajedničkog korišćenja svih kapaciteta u promovisanju srpskog jezika, zajedničko djelovanje na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, povezivanje obrazovnih institucija i pojedinaca, kao i obezbjeđivanje nastavnog kadra, udžbenika i knjiga.

Vaš Shooter!

Ministarstvo prosvjete i kulture je zaduženo da u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo i resornim ministarstvom Republike Srbije obezbijedi zastupljenost sadržaja definisanih zajedničkom jezgrom nastavnog programa za nastavne predmete od nacionalnog značaja u udžbenicima za Republiku Srpsku.

– Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije formira radnu grupu s ciljem uvođenja novog pristupa izučavanju predmeta od nacionalnog značaja sa Srbijom i izrade udžbenika za nastavne predmete srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička kultura i likovna kultura- saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade RS.

infobirac.net