Produžene mjere u Republici Srpskoj do 18. marta

REGION

Produžene mjere u Republici Srpskoj do 18. marta

 

Republički štab za vanredne situacije produžio je dosadašnje mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj do 18. marta 2021. godine, saopšteno je nakon sjednice u Banjaluci.

Republički štab za vanredne situacije je razmatrao epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj, te konstatovao da je pogoršana epidemiološka situacija u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Štab je, navodi se, izdao naredbu gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije u gradovima i opštinama gdje je pogoršana epidemiološka situacija da hitno preuzmu sve mjere iz svoje nadležnosti po pitanju suzbijanja širenja virusa korona i da o tome, u narednih 48 časova, obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Takođe, u narednih nekoliko dana Štab će organizovati sastanke sa svim komandantima gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije.

– Republički štab za venredne situacije danas je izdao i naredbu Stručnom operativnom timu (SOT) da intenzivira svoj rad shodno pogoršanju epidemiološke situacije u Republici Srpskoj. Ovo se odnosi na stalno zasjedanje, prikupljanje izvještaja od gradskih i opštinskih štabova, analiziranje i pripremanje informacija, te redovno izvještavanje Republičkog štaba za vanredne situacije – navodi se u saopštenju.

U prethodnih 24 časa, u Republici Srpskoj na virus SARS-CoV-2 je testirano 1.188 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 407 lica (34% od testiranih).

Najveći broj lica čija je infekcija SARS-Cov-2 potvrđena PCR testiranjem je u grupi lica od 30-49 godina.

U Republici Srpskoj, zaključno sa današnjiom danom, slučajevi virusa korona registrovani su u 62 lokalne zajednice.

Ukupan broj lica smještenih u bolnice na današnji dan je 731, od toga u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 302, a u ostalim bolnicama 429.

Na respiratoru je 65 lica (37 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, 28 u ostalim bolnicama).

infobirac.net