АКТУЕЛНОСРЕБРЕНИЦА

Почели „Петровдански дани“ у Сребреници – приказан филм „Свједок“

191130

 

Приказивањем историјско-документарног филма „Свједок“ о страдању српског народа током ратних дешавања деведестих година, у Сребреници су почели Петровдански дани.
 
Сребреница: Филм „Свједок“Фото: Уступљена фотографија

Ова културно-меморијална манифестација организује се сваке године у знак сјећања на 69 српских цивила, који су убијени на Петровдан 1992. године.

Нема српског села у околини Сребренице које није запаљено и у којем становништво није убијено или протјерано. Колективно сјећање на те догађаје из ратних деведесетих морамо сачувати – поручено је на отварању манифестације Петровдански дани, која је почела приказивањем историјско-докуменатрног филма „Свједок“, аутора Дениса Бојића.

Бојић је рекао да филм дијелом обухвата и страдање Срба у Подрињу и да ће сигурно свако ко га буде гледао сазнати нешто што није знао о дешавањима и страдањима на овом простору.

– Циљ филма је да се прошири истина о српском страдању, да наша дјеца знају истину и да смо у три посљедња рата страдали од истих непријатеља – нагласио је Бојић.

Филм „Свједок“ првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда Зорана Станковића, која се односе на страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору земаља бивше Југославије.

Нажалост, Станковић је преминуо непосредно пред почетак снимања филма.

Према ауторовим ријечима, овај филм представља својеврсну колективну исповијест српског народа о његовом страдању.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 жртава, доктор Станковић једина је особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања српског народа.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да се истина о српском страдању мора преносити, да то знају и будући нараштаји. Он је истакао да овај филм даје велики допринос ширењу истине.

– Жртве се морају памтити, не смије се заборавити и омаловажити њихов допринос стварању Републике Српске, која је једини гарант слободног живота Србима са лијеве стране Дрине – нагласио је Грујичић.

Централни дио манифестације Петровдански дани биће одржан у петак, 12. јула у селу Залазје код Сребренице, гдје ће за убијене српске цивиле бити служен парастос.

viber slika 2024 06 21 18 53 44 056 2

(Извор: РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *