АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Само Вукан спомиње протесте: Како ће опозиција реаговати поводом 9. јануара: Свесрпска декларација стиже у Народну скупштину, а са њом и бројна питања

pres konferencija foto SDS 9 872x610 1
ФОТО: СДС

 

Најављено ратификовање Деклерације са Свесрпског сабора у Народној скупштини РС засигурно ће довести до вербалог рата власти и опозиције, али је непознаница шта ће се дешавати на улици. Све то под условом да се не деси чудо, па да спорни дио Декларације ипак буде коригован прије сједнице. Али, кренимо редом, пише Српскаинфо.

Док власт на сва звона хвали усвојену Декларацију, опозиција се редом обрушила на њих, уз оптужбе да се одричу 9. јануара као Дана Републике Српске. Поручују да се неће на томе завршити.

Конкетно, од 49 чланова Декларације, споран је само 29. који гласи:

„Свесрпски сабор поздравља одлуку Републике Србије и Републике Српске да уједињено обиљежавају 15. септембар као Дан српског јединства, слободе и националне заставе у знак сјећања на пробој Солунског фронта у Првом свјетском рату, као и да је Сретење, 15. фебруар, Дан државности Републике Србије и Дан државности Републике Српске који треба уједињено и заједнички прослављати. Свесрпски сабор очекује да Република Српска настави да обиљежава 9. јануар као Дан настанка Републике Српске и крсну славу“.

Подсјећамо, досад је 9. јануар прослављан искључиво као Дан Републике Српске.

447898234 900837915398741 4616340284839498587 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Народна скупштине Републике Српске ће почетком јула одржати сједницу на којој ће ратификовати Декларацију Свесрпског сабора, најавио је предсједник парламента Ненад Стевандић.

Опозиционари су реаговали саопштењима за јавност, али се све гласније спекулише да ће ићи корак даље, позивајући народ на улицу. Додуше, никаква одлука о томе није донесена, јер се гледа у СДС као највећу опозиону странку, али она, заокупљена властитим изборним проблемима, не истрачава пред руду.

Миличевић: Одлука на органима странке

Предсједник СДС Милан Миличевић за Српскаинфо каже да ће органи странке ових дана расправљати на тему 9. јануара, док је његов лични став познат.

–Став је дефинитиво да је то један од симбола РС који не дамо, као што не дамо СДС. Дан Републике Српске је једини преостали симбол РС који до сада није изгубљен под патронатом СНСД и међународне заједнице. Шта су наредни потези? Декларација и Свесрпски сабор да, то СДС треба да подржи, изузев измјена датума обиљежавања Дана РС. То нећемо подржати и има више варијанти о наредним корацима. Да ли су то некакве петиције широм РС, да ли је то неки вид протеста када буде сједница НСРС или неки други начин, то ћемо дефинисати прво ми унутар СДС, а онда заједно са другим опозиционим политичким партијама. Али, и организацијама бораца и другим које окупљају оне који су везани за настанак Српске – каже Миличевић за Српскаинфо.

Без позива

Када је ријеч о Сабору, који је организован прошлог викенда у Београду, Миличевић открива да је опозиција у њему учествовала само индиректно.
-Што се СДС тиче, учествовали смо преко начелника и градоначелника из СДС који су били позвани као градови побратими појединих општина и градова из Србије. И дијелом преко посланика. Али нисмо званично добили позив као предсједници политичких партија. То није добро. Знам да је ту заказао онај ко је у име РС позивао, а то је Организациони одбор на челу с предсједником Народне скупштине. Непримјерено је да у званичном протоколу нема предсједника државотворне странке као што је то СДС – закључује Миличевић.

429941539 924967459418423 7295196980817509833 n
Ваш Еуро петрол оил!

Тривић: Могуће је да се 9. јануар и врати у форми у којој треба да буде

И предсједница НФ Јелена Тривић каже да у Декларацији нема ништа друго спорно осим 9. јануара који на Додиково инсистирање није назван Даном Републике.

-Сретење свакако треба да се прослави као Дан државности наше матице, али 9. јануар мора бити Дан Републике и до засједања Народне скупштине на ту тему, могуће је да се 9. јануар и врати у форми у којој треба да буде, а то је као Дан Републике – каже Тривићева за Српскаинфо.
Бореновић: Потврђено на референдуму

На питање како би опозиција требала реаговати када се на дневном реду НСРС нађе Деклерација са спорним чланом, конкретан одговор нисмо добили ни од предсједника ПДП Бранислава Бореновића.

– Непобитне историјске цињенице, скоро 24.000 уградјених зивота у стварање Републике Српске и висе од 32 године постојања наше Републике Српске, нас обавезује да никад не престанемо обиљежавати 9. јануар као Дан Републике Српске. То је потврдилио 700.000 људи на референдуму 2016. кроз недвосмислену одлуку да се 9. јануар обиљезава и слави као Дан Републике Српске – каже Бореновић за Српскаинфо.

BILBORD galanterija i keso gradnja internet

Вукановић: Морамо добити подршку народа

Конкретан је једино лидер Листе за правду и ред Небојша Вукановић. Каже да се опозиција може борити у НСРС али тамо нема већину.

-Овдје морамо добити подршку народа. Милорад Додик уништава посљедне симболе Српске, па тако и дан Републике. То је непријетељски чин. Он нема право по Уставу да се договара у четири ока са било ким, па макар то био и Александар Вучић. Не може нас довести пред свршен чин. Нисмо ми нека средњовјековна деспотија. Наравно да ћемо позвати на протесте, на блокаде, како би га спријечили да и на овакав начин разара РС – каже Вукановић за Српскаинфо.
У досадашњим реакцијама опозиција је осула критике по Додику, не спомињући предсједнијка Србије Александра Вучића. Због чега?

-Не мијешам се у послове Србије јер то отвара Пандорину кутију. Мислим да је кључно да и власт у Србији схвати специфичност положаја српског народа у Црној Гори, БиХ и у Хрватској, да не могу људи са Дедиња знати шта је за нас овдје најбоље. Мислим и да је власт у Србији кључна за опстанак Милорада Додика све ово вријеме – каже Вукановић.

djak2

„Скривање иза Вучића“

Према његовим ријечима, Декларација је вјероватно договорена у четири ока између најближих сарадника Додика и Вучића, али је разлика у томе што није Народна скупштина Србије та која укида Дана РС, него Народна скупштина РС.

-Морамо именовати кривца, то је Додик који мисли да му је све допуштено. Не може! Он је још прије три године, вјероватно да би испунио неке обавезе према странцима и Уставном суду БиХ, најавио укидање Дана Републике и слављење Сретења. Дочекали смо га на нож и тада се повукао. Али, ту одлуку очигледно он мора донијети због притисака неких центара моћи, скривајући се иза Вучића. То му неће помоћи. Рекао сам да ово није свесрпски сабор него сабор власти. Нико из опозиције није учествовао у доношењу одлука. Не желимо да амнестирамо било кога, али зна се ко доноси одлуке у РС. То је власт и ми позивамо грађане РС, прије свега борце, да јавно изађемо и извршимо притисак да Додик одустане од те сулуде одлуке која се најављује – поручује Вукановић.

Delicious Food Menu Banner Design 1400 x 400 mm – kopija 20240402 200805 0000 1

(Извор: Српскаинфо)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *