АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

У Шумама Српске има „гостујућих“ фиктивних радника

res 1714395708 u sumama srpske ima gostujucih fiktivnih radnika

 

Драгана Врабичич, предсједница Синдиката радника градјевинарства и стамбено-комуналне дјелатности, истакла је да је константно грана градјевинарства задња по плати, а комуналне дјелатности су у мало бољем стању, пише БН.

„Стање је мало поправљено растом најнизе плате. Непостојање гранских колективних уговори су велики проблем јер се не постују радничка права. Оно на чему морамо да радимо јесте да се поправи статус радника, а то се може постици новим начином система плате“, казала је она на конференцији за новинаре.

Према њеним ријечима, утврђивањем минимума плата за раднике, у великој мјери би помогли радницима, јер послодавци злоупотребљавају ту најнижу плату.

„Још један проблем је лоша заштита на раду. Свједоци смо честих повреда и смртних случајева у грађевинарству. Разлог недостатка радника у овом сектору је одлазак радника али и то што људи неће да раде за минималну плату. Морамо стварати нову генерацију људи који ће остати на овим просторима који ће имати добру плату, адекватну заштиту на раду“, казала је.

BILBORD galanterija i keso gradnja internet

Просјечна плата исплаћена у грађевинарству у марту је 1.097 КМ.  

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић истакао је да је стање у овом синдикату по питању радничикх права на ивици незадовољства радника.

„Оно чиме можемо да се похвалимо јесу колективни уговори на нивоу предузећа. Кад је у питању синдикална организација Шуме РС сва права смо морали да остварујемо штрајковима. Остварена су права по питању колективних уговора. Имамо неколицину радника који су миљеници предузећа и који су нам опозиција у преговорима, казао је Павловић.

Он је рекао да један број газдинстава поштује цијену рада, а нека још не знају шта је то исплаћени фенинг на основу плата у 2024. години.

„Неки од њих исплаћују тек децембарске плате. Препознали смо проблеме који нагризају ЈП а то је пуно фиктивних трошкова, али и велики број „гостујућих“ фиктивних радника, који су на списку али не и на послу. Ми ћемо кренути да објављујемо имена и презимена ових радника и оних који их штите“, казао је Павловић.

Он је упитао –  Шта ради Бранко Тасовац у Требињу, као радник дирекције јавног предузећа, за кога имају индиције да му се чак плаћа и кирија пословног простора?!

Наводи да их има таквих око 500.

„Ми смо институционално тражили да се ти људи идентификују, из Владе нам је речено да нема ниједног фиктивног радника“, казао је.

348310993 738200741645518 6822185732253322289 n 1
Đak sport – Zvornik!

(БН) Фото: БН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *