АКТУЕЛНОЗАНИМЉИВОСТИСРПСКА И СРБИЈА

Бијељинска фирма без иједног радника зарадила пет милиона марака

novac pare nasa 800x445 1

 

Предузеће „Ингроссо“ из Бијељине које, према званичним подацима, није запошљавало ниједног радника зарадило је лани 5,1 милион марака, док је фирма „Ниагара спортс глобал манагамент“ из Градишке са само једним запосленим остварила добит од чак 9,3 милиона КМ, пише Капитал.

Када је ријеч о предузећу „Ингроссо“,  оно се бави трговином на велико дрветом, грађевинским материјалом и санитарном опремом.

Послије бијељинског предузећа на другом мјесту по добити у категорији предузећа без иједног радника лани је у Републици Српској била агенција „Легацy интернатионал“ у власништву Ђорђа Ђоковића, брата тенисера Новака Ђоковића, а која је била у плусу 3,1милион КМ.

Одмах иза ове агенције по заради је фирма „Pay concept“ из Бањалуке у власништву предузећа „Актива инвест“, које је зарадило 2,5 милиона марака.

„Pay concept“ се бави управљањем рачунарском опремом и системом и видиљиво је да је прошле године значајно повећао добит у односу на претпрошлу годину када су били у плусу 561.063 КМ.

Ниједног запосленог лани није имао ни хотел „Ски ритерн“ са Пала који је лани имао профит од 2,4 милиона марака. Према званичним подацима основна дјелатност хотела „Ски ритерн“ је изградња стамбених и нестамбених зграда.

Без иједног радника милионски приход остварило је и предузеће „ГСЦМ“ из Бањалуке које је лани било у плусу 2,4 милиона марака.

Основна дјелатност овог предузећа, чији је власник Гојко Шетка, је „остале стручне, научне и техничке дјелатности“.

1 1 1024x1024 1
Све за ваш дом – „Кутак“ Зворник
Фирма из Градишке са једним радником зарадила 9,3 милиона

Највећу добит у категорији предузећа са једним радником остварило је „Ниагара спортс глобал манагамент“ из Градишке и то 9,3 милиона КМ.

Власник овог предузећа је Андy Бара, хрватски фудбалски менаџер.

Друга по добити са једним запосленим радником је фирма „Wwin“ из Бањалуке која је лани остварила добит од око девет милиона марака.

Једног запосленог имала је и грађевинска фирма „Бан градња“ у власништву Ненада Бабића, али су упркос томе имали позамашну добит и то у износу од 4,8 милиона марака.

Значајну добит са само једним запосленим оствариле су и фирме „Сkechers BH“ која је била у плусу 3,9 милиона КМ, као и предузеће „Сwисслион ГС“ из Требиња, чији је власник Родољуб Драшковић, а које је зарадило 3,1 милион марака.

Предсједник Удружења економиста „Swot“ Саша Грабовац истакао је за KАПИТАЛ да значајну добит без иједног запосленог радника обично остварују предузећа која се баве неким консултантском посредничким пословима.

„Ако се ради о томе да је неки консултант учествовао у склапању неких послова који су вриједни више стотина или пар десетина милиона марака, таква услуга је дефинисана као проценат од склопљеног посла“, појаснио је Грабовац.

Delicious Food Menu Banner Design 1400 x 400 mm – kopija 20240402 200805 0000

Наглашава да то у пословној пракси није неуобичајено, али да све зависи од природе посла.

Додаје да би детаљима требали да се баве порески органи и да процјењују да ли се ради о фиктивним фактурама, прању новца или неким другим неправилностима.

„Не смијемо то посматрати као црно-бијелу слику јер не значи су сви такви послови у нелегалном дијелу пословања, али исто тако постоји сумња када се мало дубље уђе и када се види природа посла, када се провјери колико таква услуга заиста вриједи на тржишту и тако даље“, казао је Грабова за KАПИТАЛ.

Када су у питању највећи приходи фирми без иједног радника у Републици Српској за прошлу годину ту доминира Ђоковићева агенција „Легацy интернатионал“ која је приходовала 19,7 милиона марака.

Без иједног радника је лани позамашан приход остварила и фирма „Медна НВ“ из Мркоњић Града која је обрнула око 13 милиона марака.

„Линднер Тиват“ са адресом у Бањалуци остварио је приход од 7,9 милиона КМ, док је четврти на листи милионских прихода без иједног запосленог „Дрволик“ из Рогатице са приходом од 6,5 милиона марака.

„Ингроссо“ из Бијељине је пети по приходима, а лани је прометовао 6,4 милиона КМ.

(Извор: capital.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *