АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИОН И СВИЈЕТ

Прошле године Агенција за рад и запошљавање Босне и Херцеговине посредовала да 13.490 радника оде у Словенију и Њемачку

bih

 

Само лани Агенција за рад и запошљавање Босне и Херцеговине посредовала да 13.490 радника оде у Словенију и Њемачку. Како појашњава стручни сарадник за информирање Борис Пупић, ријеч је о 400 особа са средњом медицинском школом, које су посао добиле у њемачким здравственим установама, те 13.090 радника који већ раде у Словенији.

– За Словенију радимо посредовање за сва занимања и у посљедњих десет година најтраженији су возачи, вариоци, зидари, помоћни грађевински радници, електромонтери, електроинсталатери… Што се тиче Њемачке, ту имамо дозволу само за посредовање за особе са завршеном средњом медицинском школом, тако да други кадар не иде у Њемачку путем нас – додаје Пупић.

Прецизне податке о радницима других занимања који напуштају БиХ нико у овој држави нема, али је евидентно да се ради о десетинама хиљада људи који сваке године траже срећу у другим земљама.

viber slika 2024 04 16 13 52 10 387

Представници Удружења послодаваца ФБиХ недавно су посјетили Тузлански кантон, гдје је у овој школској години уписано 46 одјељења за различита занимања медицинске струке.

– Дакле, ми, практично, школујемо кадар за Њемачку. Ово је заиста постало драматично. Нама је јасно да не можемо зауставити одлазак, јер се ради о глобалним трендовима, али друштво нешто мора направити како би се одлазак смањио, јер ми озбиљно остајемо без радне снаге – каже предсједник Управног одбора Удружења послодаваца Федерације БиХ Аднан Смаилбеговић.

Кључни разлог масовног одласка Смаилбеговић види у нестабилној политичкој ситуацији и неизвјесној будућности за њихову дјецу.

– Људи желе квалитетно образовање, плате од којих могу да живе, пензије с којима неће бити социјални случајеви, а то овдје не виде. Од рата је прошло пуно година, а, нажалост, не виде да ће се нешто ријешити у наредних годину или двије – истиче Смаилбеговић.

БиХ се већ суочава с озбиљним дефицитом радне снаге у туризму, угоститељству, индустрији, грађевинарству… Добро попуњена је само гломазна администрација, пише Аваз.

(Извор: avaz.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *