АКТУЕЛНОРЕГИОН И СВИЈЕТ

Ватикан одбацио промјену пола, сурогат родитељство и теорију рода

247847

 

Ватиканска Канцеларија за доктрину вјере објавила је данас декларацију „Дигнитас инфинита“ у којој одбацује промјену пола, сурогат родитељство и теорију рода.

У декларацији се наводи да „било каква интервенција промјене пола, по правилу, ризикује да угрози јединствено достојанство које је особа добила од тренутка зачећа“, преноси Ројтерс.

За теорију рода, према којој је род компликованији и непостојанији од традиционалне подјеле на двије категорије мушкараца и жена, Ватикан је оцијенио да „жеља за личним самоодређењем, према тероји рода, поред основне истине да је људски живот дар, представља потпадање древном искушењу да учинимо себе Богом, улазећи у такмичење са јединим правим Богом љубави који нам је откривен у Јеванђељу“.

viber slika 2024 04 05 13 12 31 063 1

Сурогат родитељство, према декларацији, представља рушење достојанства и мајке и дјетета.

Папа Фрања је потврдио ову декларацију послије свог захтјева да се у њу укључе „сиромаштво, ситација са мигрантима, насиље над женама, трговина људима, рат и друге теме“, рекао је шеф канцеларије, кардинал Виктор Мануел Фернандез.

У декларацији се оцјењује као противна људском достајању чињеница да „у неким мјестима, немали број људи је затворен, мучен и чак лишен живота само због њихове сексуалне оријентације“.

Такође су осуђени абортус, еутаназија и смртна казна, и додато је да је сексуално злостављање, као пријетња људском достојанству, „широко распрострањено у друштву“, као и у Католичкој цркви.

(Извор: Тањуг/РТРС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *