АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Случај „Гдје је Сара“: Адвокат Сариних родитеља – тражили смо једну, а добили четири нестале бебе

20240403143045 826880
Фото: Принтскрин „Гдје је Сара“

 

Драган Толимир, адвокат Александре Благојевић и Милоша Купрешанина, Сариних родитеља, казао је за „Независне новине“ да су двије године чекали да им се одобри ексхумација посмртних остатака новорођенчета за кога се претпостављало да је Сара, и да су онда на мјесту гдје је она сахрањена, пронашли остатке двоје непознате дјеце, а од којих ниједно није била Сара, нити друга преминула беба, чија је мајка Наташа Стијак, пишу Независне.

„Нису та два дјетета за која смо мислили да јесу, онда су нека друга два непозната бића. Онда су четири. Трагали смо за једним, а дошли смо до четири“, поручио је Толимир.

За њега, одлука Окружног јавног тужилаштва Бањалука да отвори предмет у случају „Сара“ био је логичан и, како је рекао, оно што је чекао.

„Циљ је био да се алармира Тужилаштво, да стварно озбиљно схвате то, јер су већ имали тај случај. Очигледно је да су му приступили не баш савјесно, јер нису видјели у чему је ту замка. А замка је у томе што се овдје ради о несталим лицима, односно бебама. Они су рођени живи и њих сада нема нигдје, ни међу мртвима ни међу живима. То је немогуће и то мора да резултира тиме што ће се коначно утврдити гдје су“, поручује Толимир за „Независне новине“.

„На свако питање, на сваки приговор, на сваку заједљиву конструкцију било кога, само постављам питање гдје су тијела? Гдје су посмртни остаци? Покажите их и више немам шта да причам“, наглашава Толимир.

IMG 250530d13479b86c73e3a0389f62bbbd V

Све док се посмртни остаци не покажу, додаје овај адвокат, родитељи, те он као њихов правни заступник, имају право да сумњају.

„Или да дјеца уопште нису умрла, да нису нестала и да сада слободно ходају било куда, или да су дјеца раскомадана и продата у дијеловима или да је дошло до смрти због неког професионалног пропуста или грешке па се ти остаци крију да се не би могло урадити било каква анализа. Тужилаштво озбиљно мора да разјасни шта се десило“, поручује Толимир.

Наводи да се након објаве филма, појавило низ сличних случајева.

„Сада се појављује још других случајева и ја ћу извршити притисак са тим другим случајевима да надлежни не би могли да раде као до сада, погрешно, па да кажу да нису ништа успјели утврдити, да нема нигдје ништа. Не може бити, више то не може. Сада имамо већ око двадесетак људи, а још се њих јавља који желе да се упусте у то“, појашњава Толимир.

Оно што је свим породицама овдје потребно, додаје, јесте сатисфакција.

„За родитеље те дјеце постоје различити облици сатисфакције. Могу бити исправљени споменици те дјеце, може да се обиљежи њихов посјед. Ако то не буде урађено, биће покренут поступак за новчану сатисфакцију. Наравно, неће он овдје проћи, али ће то ићи ка Стразбуру“, упозорава Толимир.

Тврди да је прије објаве документарног филма, разговарао са представницима УКЦ-а Српске, Града Бањалука, Новог гробља у Бањалуци, тражећи састанак са родитељима како би се направио неки план.

viber slika 2024 02 26 09 19 01 148

„Они су наравно мене обмањивали политички, јер су мислили да сам политички затуцан. Поновио сам захтјев пар пута, али до састанка није дошло. Онда сам одлучио да се искористи снага коју имају медији. Е па сад, изволите, браните се након свих доказа“, рекао је Толимир.

Послије одлука ОЈТ Бањалука да отвори предмет, истиче да ће званично тражити да му се достави на који начин је предмет отворен.

„Да ли је донешена нека наредба, шта је урађено. Јер врло је могуће да је ово опет неки трик, да се каже да су отворили, пустили у јавност и ништа. Хоћу да то буде правно перфектно отворено и покренуто, па да то има смисла. Ако није, то је само замајавање и ја ћу онда покренути поступке против свих који то на неки начин заташкавају. То значи да ни тужилаштво неће бити поштеђено, ако је то урадило само да скине терен“, поручио је Толимир, додајући да је потпуно јасно да су у овом случају направљени огромни пропусти.

„То су жива бића, она не могу нестати нетрагом. Родитељи имају право да знају гдје су дјеца покопана. Неко их је спријечио у томе да дјецу прописно сахране у породичну гробницу. Ово су украдени људски животи и неко за то мора да одговара. Док неко не докаже да су они мртви и покаже посмртне остатке, они су украдени и нестали“, упозорава Толимир.

„Они су крили. Систем увијек када ти сазнаш да је нешто заказало, они поступају супротно од онога што је логично. Овдје, умјесто да омогуће да ти видиш то на шта сумњаш и покажу ти да ниси у праву, они ти не дозвољавају приступ и ево докажем да су крили“, закључио је Толимир.

1 1 1024x1024 1
Све за ваш дом – „Кутак“ Зворник

(Извор: Независне)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *