АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Американци циљали Додика, а гасе СДС – страначке раднике шаљу на биро; Сазнајемо: И Драгомиру Васићу угашен рачун

424914723 982476909905737 3600067982588906300 n

 

Запослени у Српској демократској странци иду на биро, одлучено је на састаку у партији, сазнаје Српскаинфо.

То је само једна од погубних посљедица по водећу опозициону странку у Српској након што им је банка угасила рачун, уз образложење да се од 2004. налазе под санкцијама америчког Министарства финансија. Тада су оптуживани да помажу скривање хашког бјегунца Радована Караџића.

Наиме, не постоји начин да, у складу са законом, за више од 30 радника исплате плате. Али, на жалост по СДС, то је само почетак њихових мука. Иронично, америчка администрација је у нови пакет санкција кренула с циљем да притисне појединце из власти у РС и с њима блиске фирме, а највећа колатерална штета биће СДС.

 – Проблем је велики. Највјероватније ће доћи до тога да ћемо бити принуђени да, на неки начин, конзервирамо странку, да се запослени радници упуте на шалтере Завода за запошљавање, да остваре своја радничка права. Све што је материјални трошак, било да је ријеч о закупу или о неким режијским трошковима, попут струје, телефона и слично, отказујемо уговоре. Наравно, у ишчекивању да се у ближој перспективи бришемо с те листе, чиме бисмо створили услове да код било које пословне банке у РС отворимо рачун и да наставимо редовно пословање. И да повучемо транше из буџета, грантове општина, чланарину – каже за Српскаинфо један од функционера СДС.

1 1 1024x1024 1
Све за ваш дом – „Кутак“ Зворник
Дугови и стечај

Како сазнајемо, проблем за ову странку је и то што има неизмирених дугова према добављачим, а сада нема рачуна преко којих би их плаћала. У таквим могућностима није искључено чак покретање стечаја.

 – СДС има имовину која превазилази износ дуговања. У случају да повјериоци покрену стечај, они ће наћи начин да се наплате. У случају званичног гашења странке, у њеном Статуту пише да сва (преостала) имовина припада Српској православној цркви – приче наш саговорник.

Угрожен излазак на изборе

И док је ова могућност још далеко, на прагу је сљедећи, реалнији проблем за СДС, а то је немогућност изласка на изборе.

И Драгомиру Васићу угашен рачун

Поред функционера Републике Српске који су под санкцијама америчког Министарства финансија због чега су угасили рачуне у банкама, исто се десило и посланику СДС-а у Народној скупштини Републике Српске из Зворника Драгомиру Васићу.

Он је у изјави за наш портал истакао да је након позива из банке угасио рачун 22. марта.

 – Ја сам на америчкој црној листи још од 7. јула 2003. године. Од тада не могу да уплатим ни комуналне услуге. Захваљујућу пуномоћи овјереној код нотара плате су ми исплаћиване на супругин рачун. Међутим, када сам изабран поново за народног посланика затражио сам мировање радног односа у фирми гдје сам радио. Тада сам писао банци да ми отворе рачун искључиво за лична примања народног посланика. Управни одбор те банке ми је одобрио отварање рачуна. Међутим, недавно су ме позвали и рекли да морам доћи да затворим рачун, што сам и урадио 22. марта – рекао је Васић.

viber slika 2024 04 02 15 20 56 103

(Инфо Бирач)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *