АКТУЕЛНОЗАНИМЉИВОСТИРЕГИОН И СВИЈЕТ

Католички вјерници прослављају Ускрс – празник честитао и градоначелник Зворника Бојан Ивановић

Untitled design

 

Хришћански вјерници, који вријеме рачунају по грегоријанском календару, прослављају данас Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово ускрснуће, његову побједу над смрћу и над гријехом.

Васкрсење Господа Исуса Христа, како се тај празник означава у календару православне цркве, односно Ускрс – Вазам у римокатоличком календару, или само Ускрс, како га именују протестантска, англиканска, лутеранска, баптистичка или друге заједнице настале реформацијом римокатоличке цркве, носи епитет најстаријег и највећег или празника над празницима, јер представља саму суштину хришћанства.

Исус Христос, Месија, који се оваплотио од Духа Светога и Дјеве Марије и постао човјек, дошао је у овоземаљски живот да би својом жртвом на крсту спасио сав људски род од гријеха, да би, потом, ускрсењем из мртвих побиједио смрт која је настала као посљедица гријеха.

Без ускрсења, као највећег догађаја васељене, како то наводе теолози, сама Христова жртва не би имала никаквог смисла, а хришћанство би била само једна лијепа прича.

BILBORD galanterija i keso gradnja internet

Ускрс има вишеструки значај, поред основног – побједе над смрћу, он је и нада за живот будућега вијека и основа за поновни Христов долазак када ће Син Божији коначно уништити Сотону – извор зла, гријеха и смрти.

То је уједно и најстарији хришћански празник, који се празнује још од првих времена хришћанства. У црквеном календару нема стални, фиксни датум.

Главни је покретни празник и на основу његовог датума одређује се када ће бити други покретни вјерски празници.

Ускршња јаја се шарају на Велику суботу. Христос је разапет на Велики Петак, и то је најтужнији дан у години, дан када све радње које јесу или које асоцирају на радост, потребно одгодити, па тако и шарање јаја. Обичај је и да се праве переци, који симболизују Христов вијенац.

beoprom

Честитка градоначелника Зворника

Данас вјерници широм свијета обиљежавају Ускрс по грегоријанском календару.  Бојан Ивановић, градоначелник Зворника у име Градске управе и у своје лично име упутио је најискреније честитке.

„Ускрс је вријеме када препознајемо вјеру, наду и љубав као суштинске одреднице нашег живота, вријеме када се подсјећамо да је породица путоказ и водиља ка суштински битном. На Ускрс се посвећујемо том најбитнијем од свих добара. Нека вам овај празник донесе најљепше радости, топлину и захвалност за све добро и узвишено што имате и чему се радујете. Сретан и благословен Ускрс!“

329778815 3307401346178439 817613645692748096 n 1
Vaš Euro petrol oil!

(Извор: РТРС, Инфо Бирач)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *