АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Банке гасе рачуне фирмама са црне листе, Додикови први блокирани

novac pare nasa 800x445 1

 

Банке у Републици Српској и Федерацији БиХ почеле су да гасе рачуне правним и физичким лицима која се налазе на црној листи Канцеларије за контролу страних средстава САД, пише Капитал.

Поред хуманитарне организације кћерке предсједника РС Горице Додик којој су прошле седмице угашени рачуни због санкција САД-а, током ове седмице рачуни су угашени и њеној фирми „Агро воће“, као и фирми „Глобал либертy“ чији сувласник је њен брат Игор, док рачун њене најпознатије фирме – ресторана „Агапе“ у Робној кући „Боска“ у Бањалуци који држи заједно са Игоровом супругом Иваном тренутно није у блокади.

Прије десет дана угашен је и рачун фирме „Инжињеринг БН“ чији власник је бивши предсједник Борачке организације РС Саво Цвјетиновић који је такође на црној листи ОФАК-а.

На црној листи САД-а налази се и велика грађевинска компанија „Интеграл инжењеринг“ из Лакаташа којој су тренутно активни сви рачуни.

Подсјећамо, вршилац дужности помоћника министра финансија САД Ана Морис рекла је недавно да би се, осим особа у БиХ, под санкцијама могле наћи и банке које су отвориле рачуне политичарима или фирмама које су на црној листи САД.

То је изазвало панику међу банкарима који не могу тек тако да угасе рачуне физичким и правним лицима, али ни да дозволе да дођу под удар америчких санкција који би за њих биле погубне.

viber slika 2024 02 26 09 19 01 148

Након тога, предсједник РС Милорад Додик позвао је сва физичка лица да се поведу за његовим примјером и добровољно угасе рачуне како банке не би дошле под удар санкција. Рјешење за физичка лица која ће остати без рачуна у банкама, Додик види у примању плате у готовини или преко Пошта Српске.

Многи рјешење виде у промјени власника или оснивању нове фирме

Према тумачењу упућених, примање плате преко Пошта Српске није могуће, јер је и за то неопходно да физичко лице има отворен текући рачун у некој од комерцијалних банака, а ни примање плате у готовини у овом тренутку није могуће. Евентуално рјешење проблема може бити измјена уредбе о готовинском плаћању, али само када су у питању физичка лица, док је за фирме и организације ситуација много тежа.

„Правни субјект без рачуна не може да постоји, нити да функционише. То је практично потврдила Горица Додик која је на друштвеним мрежама објавила да је због блокаде рачуна угашена хуманитарна организација „Српска кућа“ на чијем је била челу. Остали са црне листе морају да траже рјешење за наставак функционисања, а многи га виде у промјени власника фирме, пререгистрацији или оснивању нове фирме“, објашњава наш саговорник из банкарских кругова.

429941539 924967459418423 7295196980817509833 n
Ваш Еуро петрол оил!
Чавара писао Савјету министара

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ и функционер ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара упутио је писмо Савјету министара у којем се жали да више не може примати плату, јер га је банка обавијестила да ће му због санкција ОФАЦ-а блокирати рачун, а ниједна друга банка му не жели отворити рачун.

„Сада немам могућност да мјесечну плату примам путем рачуна“, написао је Чавара, наводећи да се тиме грубо крше његова људска права загарантована Европском конвенцијом о људским правима.

viber slika 2024 02 20 21 07 15 292

Наш саговорник из банкарских кругова тврди да ситуација није тако једноставна, поготово када су у питању велике компаније попут „Интеграл инжењеринга“, јер евентуална новорегистрована фирма не би имала референце, опрему и остало што јој је потребно да конкурише за највеће инфраструктурне објекте у БиХ и региону које је до сада успјешно добијала ова компанија.

„Пререгистрацију или оснивање нове фирме додатно компликује то што је већина привредних судова у РС у штрајку, а без њих се ништа не може урадити“, каже наш саговорник.

То је потврдила и министарка финансија РС Зора Видовић која је рекла медијима да се затварањем рачуна онемогућава пословање и опстанак компанија, што даље има негативне посљедице на економски систем.

„Правна лица у случају гашења рачуна апсолутно не могу да функционишу. Они којима су рачуни угашени се сналазе на разне начине, отварају друге фирме, али то није нормалан рад. Та правна лица неће моћи нормално да раде“, оцијенила је Видовић.

Она је као примјер навела управо „Интеграл“, истичући да је то наша најбоља и највећа компанија која се бави изградњом путева и нискоградњом.

„Они су такође под санкцијама, и имају велики проблем, имају чак кредите међународних институција, од ЕБРД-а, Свјетске банке… за велике послове које раде, али ето и њима затварају рачуне“, рекла је министарка.

Овој компанији нису угашени сви рачуни, али ако се то деси, то ће изазвати огромне проблеме.

viber slika 2024 03 05 20 02 23 171 3

„Аутопутеви“ траже инструкцију од ЕБРД-а

Из „Аутопутева РС“ нису одговарали на наше позиве, али како незванично сазнајемо затражили су инструкцију од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) о томе како ће они поступати у вези са финансирањем дионице аутопута Пет Ц који гради Интеграл уколико банке овој фирми блокирају и угасе рачуне због санкција ОФАЦ-а.

„Ако ЕБРД због црне листе обустави финансирање, односно плаћање „Интегралу“, нико не зна шта ће се даље дешавати, али сасвим извјесно је да ће доћи до блокаде и заустављања радова“, каже наш саговорник, додајући да „Интеграл“ запошљава више од 700 радника чија егзистенција ће бити директно доведена у питање ако банке овој фирми блокирају рачун.

viber slika 2024 03 20 06 34 14 311

(Извор: capital.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *