АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Инспекторат Српске: Наредних дана појачане контроле у трговинама

marketi

 

Информације које су се појавиле у јавности протеклих дана да ће цијене одређених производа бити повећане због повећања минималца у Републици Српској, а који се примјењује на јануарске плате, указале су на потребу појачаног инспекцијског надзора у наредним данима, управо како би се спријечиле злоупотребе, речено је „Независним новинама“ из Инспектората Српске.

„С тим у вези, привредни субјекти који обављају дјелатност трговине могу очекивати интензивније контроле када је ријеч о цијенама производа чија маржа је ограничена Уредбом и још једном скрећемо пажњу на високе казне, које износе 10.000 КМ за правно лице и 5.000 КМ за одговорно лице у правном лицу“, навели су из Инспектората.

Републичка тржишна инспекција ће, како су додали, пратити стање на терену и прилагођавати свој рад како то ситуација буде захтијевала.

„Подржаћемо све кораке које законодавац утврди у циљу заштите потрошача и спремни смо да као контролни орган на терену спроведемо све мјере које ресорно министарство донесе у циљу контроле цијена“, навели су из Инспектората Српске за „Независне новине“.

426900022 820266040122596 267213736473889701 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Републичка тржишна инспекција, како додају, свакодневно врши контролу формирања цијена основних животних намирница, за које је Уредбом о ограничавању маржи у промету роба, ограничен износ марже који се може обрачунати на набавну цијену. Такође, увјеравају, редовно се врши и контрола придржавања Уредбе о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата.

„Јавност је већ упозната да је у протеклој години по том основу извршено око 370 контрола, гдје је у 40-ак случајева утврђено да се трговци нису придржавали прописане марже, те су им изречене казне у износу од 636.000 КМ. Годину прије тога, дакле 2022. износ казни је био драстично већи преко 3.500.000 КМ“, наводе из Инспектората Српске.

И у овој години инспекција је, додају, наставила са редовним контролама формирања цијена производа са ограниченом маржом и напомињу да у јануару нису забиљежене веће неправилности у том смислу.

„Генерално посматрано у протеклих мјесец ипо тржишна инспекција је извршила око 500 контрола у различитим областима надзора, у којима су изречене казне од око 130.000 КМ, међу којима је евидентиран и мањи број случајева у којима је утврђено прекорачење прописане марже“, напомињу из Инспектората Српске за „Независне новине“.

6

(Извор: Независне новине)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *