АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Влада елиминише мишљење општина и градова: Предложене измјене Закона о геолошким истраживањима у Српској

IMG 771c504c66c8c335a0ebc5b42ac559ee V
ФОТО: Илустрација, архив

 

У Влади Републике Српске сматрају да се локалне заједнице не требају ништа питати у вези са одобравањем истраживања минералних сировина па је припремила нове законске одребе, пише Мондо.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима Републике Срспке, неће бити потребна сагласност локалне самоуправе за истраживања минералних сировина, као ни мишљење о процјени утицаја на животну средину.

Нацртом измјена закона о којима ће посланици расправљати на предстојећој 7. сједници НСРС 12. децембра из члана 33 у потпуности је избрисан став да је за одобравање истраживања потребна сагласност јединице локалне самоуправе на чијој територији се налази истражни простор.

Образложење је да у општинама нема довољно стручних људи који би могли одлучити о истраживањима.

406017947 770331941782673 7924151302205553540 n
#shooter_zvornik #exterrabrand
…. nastavljamo sa sniženjem -20% kolekcija jesen/zima ’23. outlet do 50%😊😊😊
Popust se obracunava na kasi.
27.11. – 02.12. …vidimo se …
Vaš Shooter Zvornik 😊

 – Постојање ове одредбе оставља могућност јединицама локалне самоуправе да без правног основа дају негативна мишљења на истраживања. Велики број јединица локалне самоуправе не посједују лица која имају стручна звања на основу којих би одлучивала да ли неко може или не може истраживати на простору. Носилац права на истраживање ће бити дужан да се информише код јединице локалне самоуправе о евентуалним ограничењима за геолошка истраживања у односу на просторни план јединице локалне самоуправе – пише у образложењу измјена закона.За одобравање геолошког истраживања такође више неће бити потребно мишљење надлежног органа о потреби спровођења процјене утицаја на животну средину, односно о потреби прибављања локацијских услова за планиране радове.

– У конкретном случају ради се о истражним радовима који су привременог карактера, а чији је резултат потпуно неизвјестан. Уколико се утврде резерве минералне сировине на одобреном истражном простору и уколико се додијели концесија за експлоатацију, правно лице које добије то право у складу са прописима из области уређења простора и заштите животне средине прибавља локацијске услове и еколошку дозволу. Према прописима из области заштите животне средине, процјена утицаја на животну средину спроводи се тек након што се додијели концесија за експлоатацију, а прије него што онај ко добије то право отпочне са експлоатацијом минералне средине – наводи се у Нацрта овог закона.

Ако закон у овом облику буде усвојен, мишљење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у погледу обавезе спровођења процјене утицаја на животну средину и издавање локацијских услова прибављаће по добијању одобрења за експлоатацију.

У односу на рјешења до сада утврђена Законом, из документације која је прописана да се прилаже уз захтјев за одобравање детаљних геолошких истраживања минералних сировина, брисани су и акти који се односе на доказ о ријешеним имовинско-правним односима за парцеле на којима ће се изводити пројектовани истражни радови и копија катастарског плана – пише Мондо.

viber image 2023 11 27 14 21 55 893

(Извор: mondo.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *