АКТУЕЛНОЗВОРНИКОСМАЦИ

Осмаци: Радови на ранохришћанској цркви у Мраморку

img 5663552

 

Љубављу и трудом братије манастира Папраћа на челу са игуманом Нектаријем, те надлежног пароха осмачког Миће Бабића, а уз велику помоћ наставника историје Горана Поповића из Осмака, након неколико година паузе, настављени су радови на ранохришћанској цркви у Мраморку из V вијека. На њихов позив одазвали су се и притекли у помоћ свештеници Жељко Павловић и Жељко Божић, те Младен и Душко Тодорић из Доњег Детлака.

Један од најстаријих храмова на територији Босне и Херцеговине и Епархије зворничко-тузланске откривен је 2013. године археолошким истраживањима. Тада је утврђено да је храм, грађен у петом вијеку, димензија 18х11 метара.

img 3067918 1

У самом храму откривена је потпуно неочекивано и невјероватно колективна старохришћанска гробница, каква се на овим просторима изразито ријетко виђа.

Уз жељу да се овај локалитет убудуће додатно заштити и уреди благословом преосвећеног епископа Фотија, а на позив надлежног свештеника радо су се одазвали сви наведени, те извршили радове на расијецању растиња и уређењу терена око остатака храма и звоника који је подигнут за вријеме археолошких истраживања 2013. године.

Извођаче радова су обишли начелник Осмака Радан Сарић и одборници скупштине Осмаци Миладин Вукићевић и Милан Поповић, те изразили задовољство због наведених радова и обећали подршку општине Осмаци како би се догодине извели конзерваторски радови неопходни за очување цркве и антрополошке анализе пронађених скелета у гробници која се налази поред олтарског дијела цркве.

img 6399473

(Извор: Епархија зворничко-тузланска)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *