АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

ФЗО Српске: Размотрити иницијативе за укидање, смањење или поврат ПДВ-а на лијекове

lijekovi tablete 810x608 1

 

Фонд здравственог осигурања Републике Српске инсистира да се у што скоријем року размотре иницијативе фондова здравственог осигурања Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта које се односе на смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства.

Из Фонда наводе да је само у здравственом систему Републике Српске у прошлој години за ПДВ плаћено је више од 100 милиона КМ, што је готово једнако двогодишњим трошковима лијекова на рецепт.

– Када би, према нашим процјенама, стопа ПДВ-а износила 5 одсто умјесто садашњих 17 одсто, трошкови за лијекове које финансира Фонд били би мањи за више од 20 милиона КМ годишње – наводе из Фонда.

БиХ је једина земља у окружењу која има само једну, стандардну пореску стопу која се примјењује на све производе, укључујући и лијекове и та пореска стопа је далеко највећа у региону.

За разлику од БиХ, остале земље из окружења имају општу и посебну, повлаштену стопу по којој се, између осталог, третирају и лијекови.

Док је стопа ПДВ-а у БиХ јединствена и износи 17 одсто, примјера ради, у Хрватској и Македонији пореска стопа на лијекове износи 5 одсто, у Словенији 9,5 одсто, у Србији 10одсто. Дакле, у БиХ је чак три пута већа у односу на поједине земље региона.

4 2

– Имајући у виду да би се смањењем, повратом или укидањем стопе ПДВ-а на лијекове омогућиле значајне ,,уштеде“ у здравственом систему, те да би се тај новац могао искористити за додатна унапређења права осигураника и побољшање доступности нарочито скупих лијекова, ФЗО Републике Српске је у јуну ове године поднио иницијативу за смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове. У иницијативи смо навели, уколико није могуће смањење стопе ПДВ-а на лијекове, да је потребно пронаћи начин да се средства уплаћена од стране здравствених установа и ФЗО Републике Српске за ПДВ на лијекове врате у систем здравства, у циљу обезбјеђивања боље здравствене заштите за наше осигуранике.Тренутно, ФЗО Републике Српске само за лијекове и потрошни материјал за ПДВ плати око 35 милиона КМ – наводе у саопштењу Фонда.

Примјера ради, лијек за цистичну фиброзу кошта око 500.000 КМ са ПДВ-ом, што значи да се за сваку ову терапију плати 70.000 КМ за ПДВ.

– Напомињемо да Законом о порезу на додатну вриједност БиХ фондови/заводи здравственог осигурања и здравствене установе су изузети од обавезе плаћања ПДВ-а на медицинске услуге и услуге здравствене заштите, али су обвезници плаћања улазног пореза на све лијекове, медицинске материјале и опрему, те друге робе и услуге које набављају у сврху пружања здравствене заштите. С обзиром на то да се ПДВ не обрачунава на здравствене услуге које пружају здравствене установе, а које се финансирају из средстава обавезног здравственог осигурања путем фондова/завода, то је довело до значајног повећања трошкова пружања здравствених услуга, који оптерећују пословање свих установа у здравственом систему.

У циљу дугорочне одрживости здравственог система, те унапређења квалитета здравствене заштите грађана, сматрамо да је хитно потребно да се размотре иницијативе и ФЗО Српске, као и Завода здравственог осигурања и реосигурања Федерације БиХ, који су, такође, поднијели иницијативу Савјету министара БиХ – пише у саопштењу.

Из Фонда напомињу да их у вези са наведеним, радује информација да је предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто у четвртак о поменутим иницијативама разговарала и са директором Управе за индиректно опорезивање БиХ Зораном Тегелтијом, те вјерујемо да ће надлежне институције пронаћи у што скорије вријеме адекватно рјешење у интересу побољшања здравствене заштите грађана.

ИнфоБирач