АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Посјета патријарха Порфирија Зворнику: 21. септембра освећење Саборног храма, већ од 08 часова очекује се неколико хиљада вјерника

viber image 2023 09 18 09 34 20 961

 

Након 90 година, Зворник ће посјетити, и служити свету литургију, партријарх Српске православне цркве. Поводом 200 година од освећења Цркве рођења Светог Јована Крститеља, или старе зворничке цркве, Његова светост патријарх Порфирије ће 20. септембра бити свечано дочекан у овом храму, а сутрадан, 21. септембра, на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, српски патријарх ће предводити освећење Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.

Тим поводом портал Инфо Бирач спрема неколико текстова у којима ћемо кроз разговоре са свештеницима – домаћинима и представницима ГУ Зворник пренијети планиране детаље посјете те како се Зворник и вјерници спремају за дочек патријарха Порфирија.

Други дан посјете – 21. септембар, освећење Саборног храма Рођења Пресвете Богородице

Његова светост патријарх Порфирије ће другог дана посјете Зворнику, 21. септембра предводити чин освећења Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.

 – На позив преосвећеног владике Фотија патријарх Порфирије ће бити у дводневој посјети Епархији, односно Зворнику те предводити освећење Саборног храма. Позивамо вјерни народ да већ од 08 часова буду испред храма како бисмо као добри домаћини дочекали нашег патријарха. Божији благослов је хтио да нашој генерацији припадне та част да након 200 година од освећења старог храма саградимо нови храм. Указала нам се прилика да дочекамо да са патријархом Порфиријем, насљедником на трону Светог Саве, са шест архијереја, колико је засад најављено да ће доћи, заједнички умолимо Господа, да нам донесу благослов Светог Саве и заједнички умолимо Господа да освешта ово дјело наших руку које је грађено петнаест година година – рекао је за Инфо Бирач протојереј-ставрофор Видоје Лукић.

Он је додао да ће након окупљања вјерника у 08 часова услиједити дочек Његове светости патријарха Порфирија, а од 09 часова ће почети богослужење.

 – Позивам вјернике да дођу, да осјете тај благослов и да будемо на висини задатка јер нас је Господ удостојио да будемо судионици овог великог догађаја. Након литургије и резања славског колача, партијарх и владика ће са вјерницима у малој литији проћи до бине са које ће бити приређено обраћање патријарха и владике те додјела захвалница свим појединцима и установама који су помогли градњу нашег храма. Организовали смо и духовну академију, која ће почети послије додјеле признања. Предвиђено је да наша дјеца изрецитују стихове наших познатих пјесника, наступиће народни глуслар, КУД „Свети Сава“ те музички извођачи из Зворника који ће отпјевати неколико, за ту намјену прилагођених, пјесама – навео је Лукић и додао да ће овом приликом на неколико пунктова бити припремљено око 5.000 оброка, док ће кум славе Горан Марковић у крипти храма приредити ручак за око 250 званица. 

 – Ја сам Господу благодетан што ме је удостојио да са вјерним народом присуствујем овом догађају. Овај храм не бисмо саградили без наших вјерника, донатора, помоћи Градске управе Зворник – истакао је Лукић.

Зворничка митрополија доказ вјековног црквеног живота на овим просторима

Лукић је овом приликом истакао да Зворник ове године слави 200 година од освећења старе зворничке цркве, али је духовни живот на овим просторима постојао вијековима раније.

 – Ми у Зворнику већ дуги низ вијекова имамо живу заједницу са Христом кроз нашу митрополију која је функционисала од Светога Саве. Она је као таква егзистирала све до 1852. године, када је зворнички паша наредио да се помјери у Тузлу и од тада старјешина носи назив, како је уписао у диптиху у Цариграду, у Васељенској патријаршији, митрополит зворнички и епископ Доње Мизије јер се Тузла у то вријеме звала тако. Колико је Зворник у то вријеме био значајан и колико је био развијен црквени живот, најбоље говори податак да је краљ Драгутин у преговрима за женидбу његовог сина са кћерком млетачког дужда за преговоре око свадбе послао зворничког митрополита Василија. Отад је наша црква имала успона и падова, рушења и васкрсења, а сада смо дочекали да изградимо један величанствен храм на понос свих наших вјерника – рекао је Лукић.

viber image 2023 09 18 09 34 21 585

(Инфо Бирач)