АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈАЦРНА ХРОНИКА

Косовска полиција претукла двојицу српских младића у Грачаници

kosovo

 

Двојицу српских младића, браћу Андрију и Михајла Мицића, синоћ су на очиглед мјештана, у центру Грачанице на Косову и Метохији, претукли припадници такозване косовске полиције. Један од младића пребачен је у болницу у Грачаници, гдје му је указана љекарска помоћ, док је други у полицијској станици, преноси Глас Српске.

Како Танjуг сазнаје, један од претучених се и даље налази у болници у Грачаници.

Током ноћи у полицијску станицу је стигла тужитељка из Приштине, која је од младића који се налазио у полицијској станици узела изјаву, те је он због проблема са крвним притиском одведен на љекарски преглед у болницу.

Испред Полицијске станице се потом окупило неколико десетина грађана који траже да престане полицијска бруталност према мјештанима.

Косовски полицајци су зауставили аутомобил у којем су се налазила браћа Андрија и Михајло Мицић, а затим им исписали казну на албанском због неактивирања појаса.

beoprom 1

Један од браће је, тврде свједоци, упитао због чега им казну пишу на албанском, а не на српском, након чега је услиједила брутална реакција полицајаца албанске националности, пише РТС.

-Знаш ли ти гдје живиш – упитао је полицајац, према ријечима очевидаца, прије него што је почео да их удара, преноси Танјуг.

Александар Васић, један од очевидаца, рекао је новинарима да младићи нису ништа урадили, осим што је један од њих питао зашто је казна за саобраћајни прекршај написана на албанском језику.

– Онда су га оборили доле, три албанска полицајца. Они су га бацили доле, на асфалт, дечко је покушао да се одбрани и викао „Нисам ништа крив“. Стварно ништа није рекао, само је његов брат рекао зашто сте писали казну на албанском, ништа друго – испричао је Васић.

На протесту, који је трајао до пред зору, била је и градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић, која је обавијестила мјештане да је један од младића пребачен у болницу.

Казала је да  су приведена два српска младића стара 19 и 24 године.

Указује да је приликом привођења над младићима примијењена прекомјерна сила, да је један од њих  повријеђен, те да је затражио лекарску помоћ.

-Он се и даље налази у болници под опсервацијом је лекара и све док не добијемо извештај лекара не можемо да знамо у каквом је стању. Што се тиче извештаја полиције нисмо га добили јер локална полиција није дала никакво саопштење, чека се одговор регионалне истражне полиције која је преузела случај -наводи Шубарићева.

Указала је на то да је народ узнемирен и поручила да ће остати испред станице полиције док младићи не буду пуштени.

viber image 2023 09 13 09 50 15 269

(Извор: Глас Српске)