АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Од септембра Средња школа унутрашњих послова: Ове предмете ће изучавати будући полицајци

Од септембра Средња школа унутрашњих послова: Ове предмете ће изучавати будући полицајци

полиција

 

Ђацима широм Српске ових дана се презентује Средња школа унутрашњих послова, која ће са наставом почети од септембра. Конкурс за упис ученика у ову средњу школу биће расписан идућег мјесеца. За сада је ријеч о препису ђака из других четворогодишњих школа у трећи разред Средње школе унутрашњих послова.

Начелник Управе за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова РС, Миле Шикман, за Српскаинфо је прецизирао које предмете ће ђаци изучавати током 3. и 4. године школовања.

Што се тиче општих предмета, ђаци ће имати наставу из: српског језика и књижевности, математике, енглеског језика, општег физичког образовања, прве помоћи, судске медицине, канцеларијског пословања и службене коресподенције. Од стручних предмета, будући полицајци мораће учити: основе безбједности, организацију и надлежност полиције, основе права и уставни систем Републике Српске, кривично право и кривично процесно право, полицијски интегритет, полицијска овлашћења, прекршајно право, јавни ред и мир, контрола и безбједност саобраћаја, криминалистика, полицијска тактика, полицијско наоружање, безбједносна култура и рад полиције у заједници, управно право и радни однос у полицији, те дигитално окружење и полиција.

4 2

 – Водили смо рачуна да имамо групу општеобразовних предмета јер је ријеч о средњошколском образовању. Посебно смо поносни на предмет дигитално окружење. Пратимо трендове свјесни да су млади људи од рођења изложени дигиталном свијету – рекао је Шикман, додајући да су потребни уџбеници у фази израде.

Подсјетимо, Влада Републике Српске донијела је 30. марта Одлуку о оснивању Јавне установе Средње школе унутрашњих послова.

Ова школа је смјештена у Центру за обуку у Залужанима у Бањалуци и биће интернатског типа.У трећи разред Средње школу унутрашњих послова ће се моћи преписати ученици других разреда средњих четворогодишњих школа са подручја Републике Српске, под условом да у претходна два разреда средње школе имају минимално врло добар успјех и примјерено владање, те да нису старији од 18 година. Поред тога, анализираће се и здравствена и физичка способност ученика.

Средња школа унутрашњих послова у Српској је постојала од 1992. до 2001. године.

Полицијска академија

Министарство унутрашњих послова Републике Српске расписало је недавно и јавни конкурс за упис 300 кадета, од којих 280 мушкараца и 20 жена, у 26. класу Полицијске академије Бањалука. Конкурс је отворен до 25. маја.

1 3

(Извор: Српскаинфо)

ФОТО: Илустрација, архив