АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Институције ћуте, грађани стежу каиш: Како у Српској изгледа борба против инфлације

Институције ћуте, грађани стежу каиш: Како у Српској изгледа борба против инфлације

marketi
ФОТО: Илустрација – архив

 

Рачун за гријање у априлу већи 20 КМ, за струју 10 КМ, чекамо обрачун и за воду која је такође поскупјела. За храну никад не знам које ће цијене бити кад уђем у продавницу. Плата иста.Ово су ријечи једног грађанина Бањалуке чије домаћинство има просјечна примања, пише Српскаинфо.

Каже да се његова породица одрекла многих ствари у посљедње време због енормних поскупљења. Његово двоје дјеце су школског узраста од које једно иде у продужени боравак, који плаћа и за који је такође повећана цијена. Скупљи је и школски прибор, нарочито папир. На све то отплаћује стамбени кредит за који му је рата кредита повећана знатно од 1. јануара.

– Тешка су времена за све, а чини ми се да су породице највише угрожене. Онај ко живи од плате и има дјецу тешко да може да приушти нека подразумијевана задовољства, попут одлазака у позориште, биоскопе, вечере. Ове године од мора ништа – каже он.

347428652 641368084509240 5621087107263160382 n
Vaš Shooter – Zvornik!
Пад животног стандарда

Поскупљења, инфлација и животни стандард су заправо горући проблеми грађана Републике Српске и цијеле Босне и Херцеговине. Угрожени су сви, од пензионера до грађана који имају редовна примања.

– Већина грађана у овој години живјеће теже него у протеклој години. Ипак, тај пад животног стандарда не мора да буде велики и свакако неће бити линеарно распоређен. Сматрам да ће управо раст каматних стопа бити фактор који ће довести до тога да они који су недавно узели велике кредите (велике у односу на ниво својих прихода) осјетити значајнији пад животног стандарда. Ипак, за већину грађана пад животног стандарда вероватно неће бити велики, а сигурно ће бити и оних који ће од читаве ове ситуације профитирати – изјавио је за Српскаинфо декан Економског факултета у Источном Сарајеву Марко Ђого.

Каже да су прогнозе да ће крајем године доћи до заустављања раста инфлације, а сматра да ће главни разлог томе бити пад привредних активности.

У недавном истраживању једне агенције 26 одсто грађана Републике Српске изјаснило се да су највећи проблеми у Српској управо поскупљења и ниска куповна моћ. Њих 12 одсто сматра да су то недостатак адекватних радних мјеста, а 10 одсто њих је означило одлазак становништва као горући проблем. Другим ријечима, грађани Српске препознају суштинске проблеме, који се одражавају на домаћу економију.

djak6 1

Појефтињења ни на видику

Јован Василић из Удружења за заштиту потрошача “Звоно” за Српскаинфо каже да је перцепција потрошача да власт није адекватно одреаговала на поскупљења, односно инфлацију.

– Почевши од инспекције, па сви остали редом, до самог законодавца. Све захтјеве су исполитизовали, и то није добро. Чим се проблем појави, ако оде у политику, постаје нерјешив проблем или на буде урађено на начин од којег већина грађана нема никакве вајде од тога. Најкраће речено, нису се много потрудили, чак и не показују неке намјере да ће нешто урадити – истиче Василић.Каже да у прилог томе показују и посљедњи трендови на тржишту на којем већ дуже вријеме гориво на бензинским пумпама појефтињује, а ниједан други производ није појефтинио ни за фенинг.

– Познато је да сви поскупљују производе чим цијене горива крену на горе. Сада имамо и поскупљења хране. Има ли објашњење за то? Па, власт би морала нешто да уради, има механизме и алат у рукама да то контролише – напомиње Василић.

Питање је, како каже, шта је било са изреченим казнама, док се јавно уопште не прозивају ко су трговци који су продавали производе по недозвољеним цијенама.

У Републици Српској ограничена је маржа у малопродаји и велепродаји на неколико основних животних намирница и нафтне деривате.

Министарка финансија РС Зора Видовић изјавила је да се одређена стабилизација инфлације очекује половином ове године и да евентуално остане на том достигнутом нивоу, “што би било значајно”.

2 20230520 013114 0001

Храна одавно луксуз

По посљедњим подацима Завода за статистику РС, годишња мартовска инфлација износи 10,4 одсто. Званично, најскупља је храна и то 20,8 одсто.

Статистика Управе за индиректно опорезивање показује да је у априлу дошло до пада потрошње у цијелој БиХ. Први пут послије карантинских мјера дошло је до пада прихода од индиректних пореза, и то упркос поскупљењима. Тако је четвртом мјесецу прикупљено 775 милиона КМ, што је милион марака мање него у истом мјесецу прошле године.

– Ово је први пут да након завршетка пандемије ковид-19 приходи од индиректних пореза имају пад у једном мјесецу у односу на исти период претходне године. Ефекти инфлације на раст пореских прихода полако пролазе, али остају проблеми које је инфлација донијела, појачана са изостанком реакције и помоћи доносиоца одлука у БиХ. На ово сам упозорио још прошле године када сам најавио да ће, у најбољем случају, доћи до успоравања економске активности, а могуће рецесије – рекао је Фарук Хаџић, макроекономски аналитичар.

346268515 254322670450446 6243026837168632803 n

(Извор: Српскаинфо)