За седам година пасоша БиХ се одрекло 30.000 људи

За седам година пасоша БиХ се одрекло 30.000 људи

 

Држављанства БиХ се од 2015. до ове године одрекло 30.087 грађана, а на томе су и те како зарадили органи власти, јер је више од 16 милиона марака уплаћено за таксу.

Подаци Министарства цивилних послова БиХ показују да се 2015. године држављанства одрекао 3.591 човјек, док се у периоду од 2016. до 2020. тај број кретао у распону од 4.000 до 4.500.

 – Држављанства се у 2020. години одрекло 3.168 грађана, а 2021. њих 3.110. Бројеви показују и да је прошле године било најмање оних који су се у протеклом седмогодишњем периоду одрекли држављанства, односно таква случаја су била 2.622 – казали су “Гласу Српске” у Министарству цивилних послова БиХ.

Нагласили су да су од 2015. до краја прошле године уплаћена 14,02 милиона марака по основу таксе од одрицања од држављанства БиХ. Поред тог износа у Министарству цивилних послова наглашавају да је путем дипломатско-конзултрних представништава БиХ у иностранству од 2020. до почетка ове године по основу те таксе легло додатних 2,47 милиона КМ.

Такса за одрицање од држављанства БиХ износи 800 марака и највиша је у региону. Тај намет био је и у фокусу Канцеларије за ревизију институција БиХ у извјештају посвећеном разним таксама и накнадама, а након тога посланик у прошлом сазиву Представничког дома Парламента БиХ Мирјана Маринковић-Лепић упутила је иницијативу да буде смањен тај намет. Та иницијатива покренута је половином прошле године, али није добила зелено свјетло.

– Косила су се два размишљања. Односно моје да земља не треба да зарађује на томе, а друго је било да не треба да олакшавамо одлазак. Међутим, онај ко је наумио да промијени држављанство он ће то урадити без обзира на износ таксе – казала је “Гласу Српске” Маринковић-Лепић, која сматра да је високи износ таксе по овом основу нечастан начин зараде државе.

Наглашава да подаци о томе колико је БиХ новца убрала по основу таксе од одрицања од држављанства БиХ у протеклих седам година показују да земља по том основу и те како добро зарађује.

 – Такса од 800 марака је безобразно висока – закључила је Маринковић-Лепић.

У БиХ постоје и случајеви када је износ такси мањи од 800 марака, односно таксу од 200 марака плаћају они који се одричу држављанства БиХ у корист неке од земаља насталих распадом бивше СФРЈ.

– То су ријетки случајеви, јер ми и са Србијом и Хрватском имамо могућност двојног држављанства. Не видим разлог да би се неко одрицао држављанства БиХ у овим случајевима – казала је Маринковић-Лепић.

Samouslužna autopraonica Korund – Milići!

Ни саговорници из Канцеларије за ревизију институција БиХ из Министарства цивилних послова БиХ нису баш били опширни зашто је такса по овом основу мања те су навели да не постоје други аргументи изузев традиционално блиских односа са држава насталих распадом СФРЈ.

Регион

Најмању таксу за одрицање од држављанстава у региону плаћају они који се одричу држављанства Србије. Тај намет у тој земљи износи, преведено у нашу валуту, 580 КМ, док је у Црној Гори та такса благо већа, односно износи 588 КМ. Они који желе да се одрекну држављанства Хрватске морају да плате таксу од 657 марака. Износ тих такси је исти без обзира на то у корист које државе се неко одриче држављанства.

Zo-Ži Zvornik!

(Извор: Глас Српске)