АКТУЕЛНОЗВОРНИКСРПСКА И СРБИЈА

Да ли ће бити поднесене пријаве против нерадника и њихових шефова

Да ли ће бити поднесене пријаве против нерадника и њихових шефова

197646

 


Влада Републике Српске кренула је у обрачун са радницима који су у институцијама и јавним предузећима примали плате, али нису долазили на посао, али саговорници „Независних новина“ сматрају да се извршна власт мора обрачунати и са руководствима тих установа и да је најмање што се очекује подношење кривичних пријава против њих јер су, како тврде, радили на штету буџета.

Подсјетимо, Влада Српске је саопштила да је до сада раскинут радни однос са више од 20 радника запослених у јавним предузећима у Српској те једном министарству у Влади, док су на провјери још десетине анонимних пријава.

Премијер Радован Вишковић поручио је да по Закону о заштити личних података не смије да објави имена отпуштених радника.

Али, Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, сматра да премијер нема препреку да против свих који су дозволили овакве незаконитости поднесе кривичне пријаве.

326424098 848647746419001 7171233358543361319 n
Vaš Shooter – Zvornik!

„Он не да нема препреку, већ има обавезу да поднесе кривичне пријаве против свих руководилаца, радника и свих оних који су обрачунавали плате тим радницима за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, за добијање противправне имовинске користи, оштећење буџета јавних средстава јер то све једноставно није могло доћи без њихове сагласности“, категоричан је Марић.

Он очекује да у наредном периоду премијер Вишковић изађе с именима тих руководилаца јер су, како каже, нанијели штету буџету и јавним средствима.

„Мора да се зна да је Кривичним закоником Републике Српске предвиђена казна затвора за организовани криминал од пет до 15 година, јер, по дефиницији, чим више од три лица учествују у незаконитим радњама то је организовани криминал. А овдје су учествовали директор, непосредни руководилац, радник који је добијао плату те онај који је обрачунавао ту плату“, наглашава Марић за „Независне новине“ и додаје да надлежни морају реаговати јер су грађани сити обећања која никада нису реализована… „Од тога да су неспојиве двије функције и двије плате из буџета па до тога да ћемо добити списак. Не може се сада излазити у јавност с поруком ‘Ето, хтјели смо мало да их испрепадамо’. Шта имамо ми од тога, ко ће да нам врати паре? Шта да раде радници који редовно долазе на посао, ми њима не можемо да повећамо плате јер трошимо паре на преваранте. Овај народ је жељан правде, људи одлазе јер виде безнађе, нема правне државе“, рекао је Марић за „Независне новине“.

243207426 1851495218355211 7767847680719628240 n
Đak sport – Zvornik!

Игор Црнадак, шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске (НС РС), поручује да од предсједника Владе очекују да одговори на три ствари.

„На првом мјесту објавити имена и презимена људи који су примали плату, али нису долазили на посао. Под два, којим тужилаштвима су поднесене пријаве од стране Владе, јер је ово кривично дјело. И треће, када ће бити санкционисани сви који су омогућавали да се ово дешава задњих година? Зашто они већ нису смијењени јер су потписивали тзв. осмице тим људима, односно без тога да неко потпише да је радник провео осам сати на послу не би могао да добије плату“, казао је Црнадак за „Независне новине“.

И Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у НС РС, потврђује да се овдје ради о кривичном дјелу, али да треба испитати како је уопште дошло до такве праксе те ко је све у то био укључен.

„Чињеница је да један директор испод кога је можда хиљаду или више запослених не може да зна тачно ко је када дошао на посао или не, управо зато што непосредни руководилац потписује шихту и одговара за то да ли су сви радници били на послу, у ком периоду су користили годишњи, боловање или слично. Ради се о читавом једном ланцу“, наводи Мазалица.

beoprom

„Отприлике, овдје се ради о томе да је потребан читав систем да се утврди одговорност и на ком нивоу је одговорност руководилаца, јер су допустили да се зарађује плата а да се притом не долази на посао“, казао је Мазалица за „Независне новине“.

Из Владе РС поручују да ће се, када су у питању неправилности, одступања и повреде радне дисциплине поступати како налаже Закон о раду РС.

„Предсједник Владе наложио је свим јавним предузећима и републичким институцијама да сачине планове и мјере за јачање радне дисциплине. Одређене законске мјере предузимаће се зависно од утврђеног“, речено је за „Независне новине“ из Кабинета Радована Вишковића.

zo zi nova
Zo-Ži Zvornik!

(Извор: Независне)