АКТУЕЛНОСРЕБРЕНИЦА

Сребреница: Поново почиње скијање на Буковој глави

Сребреница: Поново почиње скијање на Буковој глави

javor ski bukova glava 768x496 1

 

Након 39 година како је на Буковој глави, у селу Ћићевци код Сребренице инсталиран први ски лифт, ове године скијање се поново враћа у Сребреницу.

Директор новоформираног предузећа “Јавор ски” Мирослав Матић каже да се о скијалишту већ неко вријеме разговарало, а да су активни радови почели почетком децембра прошле године.

„Одлучили смо се да грађанима Сребренице и Братунца понудимо адекватан садржај током зиме и оживимо једну локацију која је била популарна осамдесетих година прошлог вијека“, истиче Матић.

DSC 4267

Матић додаје да је до сада у ову локацију уложено 100.000 КМ и да званично скијање почиње данас, 21. јануара, гдје поред уређене стазе, ски лифта има и кафић.

Он додаје да је покретање “Јавор ски” у Сребреници помогло неколико фирми међу којима су Еко Бокс, нови назив фирме Економик, Еуромикс, као и општина Сребреница.

„Значајна средства су до сада уложена из кредитног задужење и помоћ локалних привредника који су изашли у сусрет, док је општина Сребреница помогла у рјешавању инфраструктуре без чега ову пословну идеју не би било могуће реализовати“, рекао је Матић.

Упоредо са припремом локације започета је и промоција скијалишта на којем се, сходно повољном времену, очекује велики број гостију током прве зимске сезоне.

DSC 4273

Према ријечима управника скијалишта Милана Илића обављени су сви радови на припреми стазе и инсталацији ски лифта.

„Дужина скијалишта и ски лифта је 300 матера, а на стази је урађен насип и расвјета за ноћно скијање, а постављена је и заштитна ограда. Такође, свим посјетиоцима биће на располагању ски инструктор као и опрема за издавања, а за најмлађе урадили смо стазу за санкања уз пратеће садржаје“, каже Илић.

Милан Илић је пуних дванаест година радио на скијалишту на Јахорини и одлучио је да своје знање и искуство подијели и са скијалиштем у свом граду како би оно испунило минималне услове за сигурно скијање.

Прво скијалиште у Сребреници отворено 1984. године

Сребренички новинар и хроничар Сакиб Смајловић присјећа се какво је било скијање и дружење на Буковој глави у прошлом вијеку.

„Скијалиште у Сребреници формирано је 1984. године када је Сарајево било домаћин Зимских олимпијских игара. Тада је у Сребреницу стигла прва жичара која је постављена на Буковој глави гдје је урађена и стаза“, прича Сакиб.

DSC 4276

Сакиб каже да је то била права атракција за Сребреничане и комшије из сусједних општина, али и госте из Тузле и Сарајева.

„Посебно викендом на овој локацији окупљао се велики број људи. Најважније је било дружење, али свакако и скијање. Одржавана су такмичења за дјецу, скијаше, али и за оне који нису скијали, а све у духу дружења и добре забаве. То је засигурно била најбоља локација зими за љубитеље скијања, дружења и планине јер Сребреничани ни сусједне општине нису имале сличну понуду као Сребреница“, додаје он.

Због великог снијега најчешће се долазило пјешке правећи пртину гдје су очеви на леђима носили дјецу која нису могла да се пробију кроз снијег, али је све имало своју чар и задовољство, присјећа се Сакиб.

Од ове године традиција је обновљена, а из “Јавор ски” надају се великом интересу посјетитеља и већ наредне године унапређењу и новим инвестицијама у ово скијалиште.

(Извор: есребреница.ба)