AKTUELNOBRATUNACZVORNIKREGIJA BIRAČ

Maline „zaleđene“ već pola godine

Maline „zaleđene“ već pola godine

malinjak arilje abdprom

 

Rješenje problema malinara ne nazire se ni pola godine nakon berbe ovog voća, što je stotine porodica na području Birča koje žive od ove grane dovelo na rub egzistencije, a u ništa boljem položaju nisu ni hladnjačari, jer roba i dalje stoji u lagerima.

Naime, zbog slabe potražnje nije prodata ni pola otkupljenog voća, zbog čega i otkupljivači, ali i proizvođači, rješenje vide u pomoći Vlade Srpske.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare sa područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, kaže za “Glas” da za maline nema tržišta, ali ne žele da odustanu od cijene koja je dogovorena još nakon berbe, a to je osam maraka po kilogramu.

 – Mnogi su to prihvatili, neki su to i isplatili, ali kod nekoliko hladnjačara to nije slučaj. O svemu smo obavijestili resorno ministarstvo, a nadamo se da ćemo se sastati uskoro i sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem da bismo pokušali da iznađemo rješenje problema, jer roba čeka u hladnjačama. Ne mogu da je prodaju, a nemaju novca da nas isplate – rekao je Stojanović da su pojedini hladnjačari korektni, ali ima i onih koji proizvođačima neće ni da se jave.

zo zi nova
Zo-Ži Zvornik!

Prema njegovim riječima do sada je prodata najviše trećina najviše bobičastog voća, a dvije trećine i dalje su u hladnjačama, jer nema potražnje na tržištu.

 – Razumijemo mi otkupljivače, ali zamislite kako je porodicama kojima su maline jedini izvor prihoda. Više od polovine proizvođača zavisno je od proizvodnje i njene prodaje. Nadamo se dogovoru, na obostrano zadovoljstvo, da se uključi i država, jer rješenje nisu ni neki protesti – rekao je Stojanović.

Vlasnik najveće hladnjače u regiji “Agro dr” Petko Rankić kaže za “Glas” da svake godine otkupi velike količine malina.

Tako je bilo i ove, a problem je što je tržište tanko, ali i razni nameti i poskupljenja, zbog čega se, kada podvuče crtu, često pita da li je imalo isplativo baviti se tim poslom.

 – Moramo sjesti urgentno sa ministrom Savom Minićem da bismo nešto riješili. Mi očekujemo podsticaje za hladnjačare. Nije dobra situacija, roba stoji u hladnjačama – kazao je Rankić.

viber image 2022 01 24 11 58 59 608
Samouslužna autopraonica Korund – Milići!

Dodaje da će pregovarati samo u mjeri rentabilnosti.

 – Mi ne tražimo 100 odsto, ali bar zbog inflacije i svih dešavanja da se učestvuje oko 50 odsto, da bismo amortizovali troškove. Ako se ovako nastavi, biću primoran da zatvorim firmu i preorijentišem se na nešto drugo – kazao je Rankić.

Negativni faktori

Petko Rankić naglašava da su ih u nezavidan položaj doveli mnogi faktori, u prvom redu pandemija virusa korona, zatim sukob u Ukrajini i inflacija.

– Nekako smo preživjeli pandemiju, ali inflacija je sve pojela. Kako ćemo dalje ne znam – rekao je Rankić.

271981762 3583527108438694 3442832184409630966 n
Euro petrol oil – !‼️OGLAS ZA POSAO‼️
„Euro Petrol Oil“ DOO Zvornik, nakon proširenja kapaciteta iskazuje potrebu za dodatnim zapošljavanjem.
1. Radno mjesto: VOZAČ autobusa (5 izvršilaca), sa područja Zvornika i okoline
2.Radno mjesto: VOZAČ autobusa (1 izvršilac), sa područja Vlasenice i okoline
Za prijavu na navedenu poziciju potrebno je da imate:
-Najmanje 2 godine radnog iskustva na istim poslovima,
-SSS – diploma vozača motornih vozila,
-Vozačku dozvolu D kategorije,
Poželjno je da kandidat posjeduje:
-Digitalnu karticu vozača,
-Licencu za vozača.
Potrebna dokumentacija:
-Biografija
-Dokaz o radnom iskustvu, za poziciju vozača autobusa i gore navedene dokumente,
-Ljekarsko uvjerenje (naknadno dostavljaju kandidati koji budu odabrani za radno mjesto)
☎️ Sve prijave na oglas za prijem u radni odnos CV/biografiju kandidati trebaju dostaviti na mail: office@europetroloil.com ili na broj: 056/260-077
Konkurs ostaje otvoren do popune radnih mjesta.

(Izvor: Glas Srpske)