АКТУЕЛНОБРАТУНАЦЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

Малине „залеђене“ већ пола године

Малине „залеђене“ већ пола године

malinjak arilje abdprom

 

Рјешење проблема малинара не назире се ни пола године након бербе овог воћа, што је стотине породица на подручју Бирча које живе од ове гране довело на руб егзистенције, а у ништа бољем положају нису ни хладњачари, јер роба и даље стоји у лагерима.

Наиме, због слабе потражње није продата ни пола откупљеног воћа, због чега и откупљивачи, али и произвођачи, рјешење виде у помоћи Владе Српске.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре са подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница, каже за “Глас” да за малине нема тржишта, али не желе да одустану од цијене која је договорена још након бербе, а то је осам марака по килограму.

 – Многи су то прихватили, неки су то и исплатили, али код неколико хладњачара то није случај. О свему смо обавијестили ресорно министарство, а надамо се да ћемо се састати ускоро и са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем да бисмо покушали да изнађемо рјешење проблема, јер роба чека у хладњачама. Не могу да је продају, а немају новца да нас исплате – рекао је Стојановић да су поједини хладњачари коректни, али има и оних који произвођачима неће ни да се јаве.

zo zi nova
Zo-Ži Zvornik!

Према његовим ријечима до сада је продата највише трећина највише бобичастог воћа, а двије трећине и даље су у хладњачама, јер нема потражње на тржишту.

 – Разумијемо ми откупљиваче, али замислите како је породицама којима су малине једини извор прихода. Више од половине произвођача зависно је од производње и њене продаје. Надамо се договору, на обострано задовољство, да се укључи и држава, јер рјешење нису ни неки протести – рекао је Стојановић.

Власник највеће хладњаче у регији “Агро др” Петко Ранкић каже за “Глас” да сваке године откупи велике количине малина.

Тако је било и ове, а проблем је што је тржиште танко, али и разни намети и поскупљења, због чега се, када подвуче црту, често пита да ли је имало исплативо бавити се тим послом.

 – Морамо сјести ургентно са министром Савом Минићем да бисмо нешто ријешили. Ми очекујемо подстицаје за хладњачаре. Није добра ситуација, роба стоји у хладњачама – казао је Ранкић.

viber image 2022 01 24 11 58 59 608
Samouslužna autopraonica Korund – Milići!

Додаје да ће преговарати само у мјери рентабилности.

 – Ми не тражимо 100 одсто, али бар због инфлације и свих дешавања да се учествује око 50 одсто, да бисмо амортизовали трошкове. Ако се овако настави, бићу приморан да затворим фирму и преоријентишем се на нешто друго – казао је Ранкић.

Негативни фактори

Петко Ранкић наглашава да су их у незавидан положај довели многи фактори, у првом реду пандемија вируса корона, затим сукоб у Украјини и инфлација.

– Некако смо преживјели пандемију, али инфлација је све појела. Како ћемо даље не знам – рекао је Ранкић.

271981762 3583527108438694 3442832184409630966 n
Euro petrol oil – !‼️OGLAS ZA POSAO‼️
„Euro Petrol Oil“ DOO Zvornik, nakon proširenja kapaciteta iskazuje potrebu za dodatnim zapošljavanjem.
1. Radno mjesto: VOZAČ autobusa (5 izvršilaca), sa područja Zvornika i okoline
2.Radno mjesto: VOZAČ autobusa (1 izvršilac), sa područja Vlasenice i okoline
Za prijavu na navedenu poziciju potrebno je da imate:
-Najmanje 2 godine radnog iskustva na istim poslovima,
-SSS – diploma vozača motornih vozila,
-Vozačku dozvolu D kategorije,
Poželjno je da kandidat posjeduje:
-Digitalnu karticu vozača,
-Licencu za vozača.
Potrebna dokumentacija:
-Biografija
-Dokaz o radnom iskustvu, za poziciju vozača autobusa i gore navedene dokumente,
-Ljekarsko uvjerenje (naknadno dostavljaju kandidati koji budu odabrani za radno mjesto)
☎️ Sve prijave na oglas za prijem u radni odnos CV/biografiju kandidati trebaju dostaviti na mail: office@europetroloil.com ili na broj: 056/260-077
Konkurs ostaje otvoren do popune radnih mjesta.

(Извор: Глас Српске)