Дијељење новца испразнило буџет, Српска се поново задужује  

Дијељење новца испразнило буџет, Српска се поново задужује  

 

Стратегија Владе Републике Српске која пред изборе дијели новчану помоћ становништву веома брзо црпи буџет и прави велике рупе. Оне се крпе задуживањем преко Бањалучке берзе која је постала ослонац власти у реализацији својих идеја, пише Капитал.

Међутим, то би јој могла бити и омча око врата у наредним годинама када ће се позајмљени новац морати вратити.

Републици Српској сљедеће године доспијева наплата дуга већег од милијарду КМ, од чега само 400 милиона марака по основу петогодишње, нетранспарентне емисије обвезница на Бечкој берзи.

Укупан дуг Српске крајем прошле године износио је 6,16 милијарди марка.

То очигледно не брине много надлежне. Министарство финансија Републике Српске увелико се спрема за 52. емисију обвезница јавном понудом преко које ће буџет и грађане Српске задужити за 37,5 милиона марака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Овога пута потребно им је 30 милиона КМ, а како је доспијеће емисије пет година уз исту каматну стопу која се обрачунава на годишњем нивоу, мораће вратити још 7,5 милиона КМ.

“Главница се исплаћује једнократно по доспијећу, а камата једном годишње”, стоји у одлуци Владе РС која то потврђује.

Иначе, прије ове, у веома кратком периоду, од само неколико седмица организоване су двије емисије обвезница преко којих је прикупљено 80 милиона КМ.

Уз све то, кроз аукцију трезорских записа Српска се задужила за 48 милиона КМ.

Иначе када се подвуче црта, власт је само преко обвезница позајмила преко три милијарде марака.

Десет емисија је организовано како би се измириле обавезе према старим девизним штедишама, шеснаест је искориштено за плаћање ратне штете, са двије су плаћене обавезе према добављачима, а једна је ишла у сврху плаћања судских пресуда и укупно су износиле 1,048.546.534 КМ.

До сада Српска је емитовала 51 емисију обвезница укупне вриједности двије милијарде и десет милиона КМ.

Кесо градња ДОО Зворник

(Извор: цапитал.ба)