АКТУЕЛНОСРПСКА И СРБИЈА

Otvorena prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj

Otvorena prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj

20220926112648 435716

 

Svečanim presjecanjem vrpce, u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske otvorena je prva Banka humanog mlijeka.

Vrpcu su presjekli predsjednica RS Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Cvijanovićeva je zahvalila i svim građanima koji su svojim donacijama pomogli osnivanje Banke humanog mlijeka.

– Do sada je bio veliki problem da se obezbijedi humano mlijeko za prijevremeno rođenu i bolesnu djecu i ovo je veliki iskorak Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva naglasivši da se ovim i UKC svrstao među rijetke kliničke centre u regionu koji imaju Banku humanog mlijeka.

Zamjenik predsjednika Udruženja „Mrvice“ Amela Filipović rekla je da je humano mlijeko hrana ali i lijek.

Načelnik Klinike za dječije bolesti Vladimir Mirošljević rekao je da je u cijeli ovaj posao mnogo uloženo.

– Banka humanog mlijeka je neophodna i tek ćemo vidjeti koliko to znači za sve naše male pacijente- istakao je Mirošljević.

Šeranić je zahvalio Udruženju „Mrvice“ i svim zdravstvenim radnicima koji su uspjeli da naprave ovako veliku stvar za najmlađe pacijente.

-Tu smo da podržimo sve velike i važne projekte. Protekli period bio je težak za sve zdravstvene radnike. Ovim smo dokazali da jedinstvo i solidarnost zajedno mogu sve –  naglasio je Šeranić.

Cilj osnivanja Banke humanog mlijeka je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Vrijednost ugovorenih radova je oko 1,5 miliona KM, a sredstva su prikupljena u okviru humanitarne kampanje „S ljubavlju hrabrim srcima“, koju je pokrenula predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a na inicijativu Udruženja prijevremeno rođene djece „Mrvice“.

Ovim novcem je opremljen i adapriran prostor u polikliničkom dijelu Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

(Izvor: Glas Srpske)