Отворена прва Банка хуманог млијека у Српској

Отворена прва Банка хуманог млијека у Српској

 

Свечаним пресјецањем врпце, у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске отворена је прва Банка хуманог млијека.

Врпцу су пресјекли предсједница РС Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Цвијановићева је захвалила и свим грађанима који су својим донацијама помогли оснивање Банке хуманог млијека.

– До сада је био велики проблем да се обезбиједи хумано млијеко за пријевремено рођену и болесну дјецу и ово је велики искорак Републике Српске – рекла је Цвијановићева нагласивши да се овим и УКЦ сврстао међу ријетке клиничке центре у региону који имају Банку хуманог млијека.

Замјеник предсједника Удружења „Мрвице“ Амела Филиповић рекла је да је хумано млијеко храна али и лијек.

Начелник Клинике за дјечије болести Владимир Мирошљевић рекао је да је у цијели овај посао много уложено.

– Банка хуманог млијека је неопходна и тек ћемо видјети колико то значи за све наше мале пацијенте- истакао је Мирошљевић.

Шеранић је захвалио Удружењу „Мрвице“ и свим здравственим радницима који су успјели да направе овако велику ствар за најмлађе пацијенте.

-Ту смо да подржимо све велике и важне пројекте. Протекли период био је тежак за све здравствене раднике. Овим смо доказали да јединство и солидарност заједно могу све –  нагласио је Шеранић.

Циљ оснивања Банке хуманог млијека је да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано, мајчино млијеко.

Вриједност уговорених радова је око 1,5 милиона КМ, а средства су прикупљена у оквиру хуманитарне кампање „С љубављу храбрим srcима“, коју је покренула предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, а на иницијативу Удружења пријевремено рођене дјеце „Мрвице“.

Овим новцем је опремљен и адаприран простор у поликлиничком дијелу Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

(Извор: Глас Српске)