АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Zvornik finansira Studiju za napuštenu deponiju „Tilić ada“

Zvornik finansira Studiju za napuštenu deponiju „Tilić ada“

za cover

 

Grad Zvornik, uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske započeo je postupak izrade Studije o stanju životne sredine na lokalitetu napuštene deponije „Tilić ada“.

Prema riječima Sanje Bjeković, službenice Gradske uprave Zvornik ovo su prvi koraci koji vode ka sanaciji deponije.

 – Deponija Tilić ada nije u upotrebi od formiranja Regionalne sanitarne deponije. Njena površina je 2,7 hektara, a procijenjeno je da se na njoj nalazi oko 47.000 tona otpada. Institut za građevinarstvo iz Banjaluke uradio je projekat detaljnih geoloških istraživanja, a nakon izrade studije o stanju životne sredine biće nam dostupne različite projektne mogućnosti za sanaciju deponije – istakla je Sanja Bjeković.

U ponedjeljak, 19. septembra Institut za građevinarstvo Banjaluka započeo je ispitavanja na deponiji, koja je smještena uz obalu rijeke Drine u neposrednoj blizini novog mosta, graničnog prelaza sa Republikom Srbijom.

EKO fond Republike Srpske finansirao je projekat sa 30.000 KM, a grad Zvornik je preostala sredstva obezbijedio iz sopstvenog budžeta. Do kraja sedmice ova faza ispitivanja treba da bude završena. Studija o stanju životne sredine na deponiji Tilić ada preduslov je za realizaciju svih narednih aktivnosti, između ostalog i za moguću rekultivaciju ovog područja.

oglas 2

(Izvor: Grad Zvornik)