„Безбједност младих у саобраћају“ – одржано предавање ученицима заврших разреда у ТШЦ-у

„Безбједност младих у саобраћају“ – одржано предавање ученицима заврших разреда у ТШЦ-у

 

Ученицима завршних разреда Техничког школског центра у Каракају код Зворника одржано је предавање на тему „Безбједност младих у саобраћају“, с циљем да се средњошколцима, који су стасали за полагање возачког испита и потенцијалним будућим возачима, скрене пажња на опасности којима су изложени млади возачи, као и побољшање безбједности у саобраћају.

Предавање је одржано у оквиру пројекта „Кад се живот преокрене“, који проводи Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске. Представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица рекао је да је, према статистиким подацима, у прошлој години у саобраћају погинуло 101 лице, тешко повријеђено 561, док је лакше повријешено 2.549 лица.

Ђак спорт – Зворник!

Он је нагласио да је забрињавајући податак, када се посматрају смртно страдала лица, да је 25 одсто њих чине млади људи. Торбица је истакао да управо збор тога Агенција за безбједност сабраћаја Републике Српске проводи пројекат „Кад се живот преоктерене“, с циљем образовање ученика средњих школа у саобраћајној области.

 – Овим пројектом у граду Зворнику желимо на практичан начин ученицима да покажемо основне елементе безбједности саобраћаја и да чују личну причу Бојана Шувире који је преживио саораћајну незгоду и задобио тешке повреде – рекао је Торбица.

Торбица је подсјетио да ће, након предвања, ученицима практично показати пијане наочале које симулирају утицај алкохола на организа човека.

 – Желимо и на тај начин да ученицима прикажемо како алкохол дјелује када они буду сутра учествовали у саобраћају и када треба да одреагују на неке ситауције, али због утицаја алкохола неће бити адекватна реакција – рекао је Торбица.

Ваш Схоотер – Зворник!

Истичући да је циљ пројекта образовање ученике средњих школа, Торбица је рекао да су циљна грипа ученици трећег и четвртог разреда, јер су они на прагу полагања возачког испита, дакле будући возачи којима треба побољшати њихову безбједност у саобраћају.

Средњошколцима се обратио и Бојан Шувира из Бијељине, који је учествовао у саобраћајној незгоди и задобио тешке повреде и трајни инвалидитет.

 – Саобраћајну незгоду доживио сам у 21 години вараћајући се из ноћног изласка. Био сам сувозач, сви смо били у видно појаном стању. Возач је возио пребрзо, аутомобил се преврнуо и ту ми је ошћтећена кичмена мождина – рекао је Шувира.

Шувира је поручио младим возачима да је веома опасно возити аутомобил под дејством алкохола и исто тако опасно сјести у аутомобил са пијаним возачем.

ЗО-Жи, Зворник!

(ИнфоБирач)