АКТУЕЛНОЗВОРНИК

„Bezbjednost mladih u saobraćaju“ – održano predavanje učenicima završih razreda u TŠC-u

„Bezbjednost mladih u saobraćaju“ – održano predavanje učenicima završih razreda u TŠC-u

unnamed

 

Učenicima završnih razreda Tehničkog školskog centra u Кarakaju kod Zvornika održano je predavanje na temu „Bezbjednost mladih u saobraćaju“, s ciljem da se srednjoškolcima, koji su stasali za polaganje vozačkog ispita i potencijalnim budućim vozačima, skrene pažnja na opasnosti kojima su izloženi mladi vozači, kao i poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju.

Predavanje je održano u okviru projekta „Кad se život preokrene“, koji provodi Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. Predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica rekao je da je, prema statistikim podacima, u prošloj godini u saobraćaju poginulo 101 lice, teško povrijeđeno 561, dok je lakše povriješeno 2.549 lica.

15170767 615075238663888 456689475306809039 n 1
Đak sport – Zvornik!

On je naglasio da je zabrinjavajući podatak, kada se posmatraju smrtno stradala lica, da je 25 odsto njih čine mladi ljudi. Torbica je istakao da upravo zbor toga Agencija za bezbjednost sabraćaja Republike Srpske provodi projekat „Кad se život preokterene“, s ciljem obrazovanje učenika srednjih škola u saobraćajnoj oblasti.

 – Ovim projektom u gradu Zvorniku želimo na praktičan način učenicima da pokažemo osnovne elemente bezbjednosti saobraćaja i da čuju ličnu priču Bojana Šuvire koji je preživio saoraćajnu nezgodu i zadobio teške povrede – rekao je Torbica.

Torbica je podsjetio da će, nakon predvanja, učenicima praktično pokazati pijane naočale koje simuliraju uticaj alkohola na organiza čoveka.

 – Želimo i na taj način da učenicima prikažemo kako alkohol djeluje kada oni budu sutra učestvovali u saobraćaju i kada treba da odreaguju na neke sitaucije, ali zbog uticaja alkohola neće biti adekvatna reakcija – rekao je Torbica.

306356576 3229874560567996 7790156536903738338 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Ističući da je cilj projekta obrazovanje učenike srednjih škola, Torbica je rekao da su ciljna gripa učenici trećeg i četvrtog razreda, jer su oni na pragu polaganja vozačkog ispita, dakle budući vozači kojima treba poboljšati njihovu bezbjednost u saobraćaju.

Srednjoškolcima se obratio i Bojan Šuvira iz Bijeljine, koji je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi i zadobio teške povrede i trajni invaliditet.

 – Saobraćajnu nezgodu doživio sam u 21 godini varaćajući se iz noćnog izlaska. Bio sam suvozač, svi smo bili u vidno pojanom stanju. Vozač je vozio prebrzo, automobil se prevrnuo i tu mi je ošćtećena kičmena moždina – rekao je Šuvira.

Šuvira je poručio mladim vozačima da je veoma opasno voziti automobil pod dejstvom alkohola i isto tako opasno sjesti u automobil sa pijanim vozačem.

stovariste1
ZO-Ži, Zvornik!

(InfoBirač)