АКТУЕЛНОЗВОРНИК

SŠC „Petar Kočić“: 15 maturanata upisalo medicinske fakultete

SŠC „Petar Kočić“: 15 maturanata upisalo medicinske fakultete

p7
FOTO: Ilustracija – učenici medicinske škole sa profesorima tokom projektne sedmice

 

Nedostatak ljekara i odlazak ovog kadra u inostranstvo dodatno su motivisali učenike zvorničkog SŠC „Petar Kočić“ koji su u junu maturirali te je za petanestoro njih izbor bio upravo medicinski fakultet. Kako su nam saopštili u školi, najviše maturanata koji su upisali neke od odsjeka na medicinskim fakultetima je iz dva razreda medicinskih tehničara, odnosno gimnazije.

Profesorica Ljiljana Čvorović, koja je bila razredni starješina jednom odjeljenju medicinske škole, ističe da se njih sedam odlučilo da se školuju u istom zanimanju.

beoprom

 – To je zaista bilo divno odjeljenje, dobri učenici koji su se već ranije opredijelili šta će biti njihov izbor prilikom upisa na fakultet. Neki od njih su izabrali isključivo medicinski fakultet, a neki radiologiju, zdravstvenu njegu ili druge smjerove koji se nude na univerzitetima kod nas i u Srbiji – rekla je Čvorovićeva.

Iz drugog odjeljenja medicinske škole, razredne profesorice Marije Milić, šest učenika je otišlo na medicinske smjerove na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Istočnom Sarajevu, odnosno Foči.

 – Ono što je najvažnije jesta da su se upisali na željene univerzitete i smjerove. Većina njih je na budžetu što je još jedna potvrda njihovog dobrog rada u srednjoj školi – istakla je Milićeva.

biljana pisic

Direktorica škole Biljana Pisić kaže da je ovo veoma značajno zbog tržišta rada te da se djeci potencira upisivanje onih fakulteta koji im garantuju zaposlenje po završetku studija.

 – Zajedno sa Gradskom upravom težimo da promovišemo zanimanja u kojima se nudi posao. Vrijeme pandemije je pokazalo da nam nedostaje ljekara i da su konkursi u Domu zdravlja stalno otovreni te je stoga važno ovakvo interesovanje naših učenika za medicinske fakultete u zemlji i regionu – rekla je Pisićeva i posebno pohvalila ovu generaciju zbog uspješnog upisa posebno kada se zna da su zbog pandemije bili uskraćeni za klasičnu nastavu i praksu u zvorničkoj bolnici.

Ona je istakla i činjenicu da su učenici medicinske škole nakon pauze zbog pandemije ove godine krenuli sa redovnom praksom u JZU „Bolnica Zvornik“.

viber image 2022 08 08 18 28 21 909

(InfoBirač)