Годишњица „Олује“: Српске жртве без правде, права Срба и даље се крше

Годишњица „Олује“: Српске жртве без правде, права Срба и даље се крше

 

Централна манифестација и обиљежавање 27 година од хрватске војне акције „Олуја“ биће одржана 4. августа у Новом Саду, а многи од протјераних Срба и данас осјећају посљедице, које се, осим на губитак чланова породица, односе и на и даље бројна неријешена статусна питања.

Подсјећања ради, акција је почела 4. августа нападом Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране на Републику Српску Крајину, због чега се сваке године тај датум обиљежава као дан посвећен страдалим и прогнаним Србима на територији Хрватске и као подсјећање на кршење њихових права.

Миодраг Линта, предсједник Савеза Срба из региона, за „Независне“ каже да је „Олуја“ злочин и највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата.

„Србија би требало да инсистира да се забрани прослава ‘Олује’ у Книну, јер 5. августа се не слави успостава интегритета хрватске државе, него прије свега прогон и етничко чишћење крајишких Срба“, рекао је он.

Он сматра да је 250.000 протјераних Срба у „Олуји“ и још толико протјераних кроз друге присилне методе злочин за који би требало да одговара Хрватска, док су Срби у Хрватској, како тврди, „грађани петог реда“.

„Нажалост, многи у Хрватској рехабилитују усташтво и усташку идеологију, што говори да темељ те државе није антифашизам“, тврди он и упозорава да се слављење Независне државе Хрватске готово и не санкционише. 

Што се тиче преосталих Срба који живе у Хрватској, он тврди да је и даље у питању системска дискриминација и наставак политике која је довела до „Олује“ и других акција за које тврди да су злочиначке. 

„Ја се залажем да Влада Републике Србије инсистира и тражи покретање суштинског дијалога с Владом Хрватске, а да темељ тог дијалога треба да буде Бечки споразум о сукцесији, односно Анекс Г тог споразума, који се односи на приватну својину и стечена права“, каже он. Према његовим ријечима, свим грађанима и правним субјектима треба да буду заштићена права која су имали на дан 31.12.1990. године, а да се сви уговори који су склопљени под притисцима и пријетњама морају прогласити ништавним. 

Хотел Видиковац – Зворник!

„Важно је да Србија покрене тај дијалог и да направи свеобухватан извјештај и анализу отете имовине прогнаних Срба и других оштећених грађана. У случају да Хрватска одбије тај дијалог, треба о томе упознати међународне организације и информисати их да је у питању чланица ЕУ која одбија да води дијалог о једној од темељних вриједности данашњег свијета, а то су људска и мањинска права“, рекао је Линта. 

Милан Жунић, предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Србији, рекао је да акција „Олуја“ представља геноцид, јер је имала за циљ уништавање српског народа у Хрватској.

„Морамо коначно извршене злочине према Србима да зовемо правим именом, дужни смо према нашем намученом, напаћеном и пострадалом народу у Хрватској да то кажемо без устезања“, рекао је Жунић.

Он је подсјетио да је током ове војне акције протјерано више од 250.000, а убијено око 2.000 Срба, те да се ради о злочину који шаље поруку и обавезу да српски народ не заборави ниједну жртву. Жунић је нагласио да је та акција 1995. године спроведена над немоћним и незаштићеним цивилима, истичући да је 85 одсто жртава чинило становништво старије од 65 година.

„Чињеница је да је овај злочин заиста и почињен и да су авиони хрватске војске заиста гранатирали цивилне колоне Срба из Хрватске, које су бјежале из Хрватске, и да је у тим нападима погинуло 13 особа, од чега шесторо дјеце, а 24 особе су рањене“, казао је Жунић.

Ненад Абрамовић, предсједник Удружења „Завичај“, рекао је да се прије акције „Олуја“ догодило неколико злочина над српским народом у Хрватској и подсјетио на акцију „Откос“, у којој је, каже, протјерано око 7.000 људи.

(Извор: Независне)