Саопштење за јавност:  Одговор менаџмента „Алумине“ на изјаве „Павгорда“

Радници и менаџмент „Алумине“ су од 2013. године подигли ову фабрику на ниво свјетски признате компаније, наводи се на почетку саопштења за јавност које је упутио менаџмент „Алумине“ на изјаве из фирме „Павгорд“. Саопштење преносимо у цјелости.

„Алумина“ данас извози у преко 150 земаља свијета, на све континенте и постали смо озбиљан партнер наших купаца и добављача у сваком смислу. „Алумина“ је, од отварања стечајног поступка над Фабриком глинице „Бирач“, у међувремену, а до 30.06.2022. године генерисала 78.795.263 КМ добити. Просјечна плата наших 1.525 запослених је 1.340 КМ, а исплаћујемо и 13. плату, мјесечне стимулације по секторима, регрес, накнаду за Божић и Васкрс.

Са овим успјесима, истовремено, постали смо и плијен разних интересних група, контроверзних фирми и локалних политичара.

У протеклих неколико дана, појављују се изјаве фирме „Павгорд“ из Фоче и њиховог правног заступника адвоката Сајића, а у вези са наводним унапређењем производње „Алумине“, креирањем додатних радних мјеста и наводно нуђењем бољих услова рада у „Алумини“.

Сама чињеница да се изјашњавамо на ове инфантилне наводе и јефтине политичке памфлете је поражавајућа, али степен њихове друштвене штетности и малициозности је велики, па смо обавезни да се кратко изјаснимо.

Представници „Павгорда“, будите љубазни да прво сагледате платне листе ваших радника у „Павгорду“, да провјерите да ли плаћате све порезе и доприносе, какав вам је кредитни рејтинг, какви су вам приходи, структура купаца и добављача и чиме се све бавите. Заборавили сте да кажете како су под вашом управом прошле фирме „Житопромет“ и „Шећерана“ те Ванеков млин из Бијељине. Близу нам је Бијељина, све је видљиво голим оком. Куповине фочанских фирми и да не помињемо. Јел овим гарантујете свијетлу будућност за  „Алумину“ и њене раднике?

Ви сте посљедњи на свијету који треба да придикујете о дужини трајања стечајног поступка у „Бирачу“ или о расподјели добити у „Алумини“, а што управо говори о степену ваше малициозности. Наиме, „Павгорд“ је купио највећи дио непризнатих потраживања од Укио банке, управо оне банке која је била активни саучесник свих штета и незаконитости које су начињене „Бирачу“, „Алумини“ и Републици Српској. Ако се не варамо, то је Сајићу Ваш клијент, као што је и „Павгорд“, и примијетно је синхроно и заједничко дјеловање Укио банке и „Павгорда“ према ФГ „Бирач“ и „Алумини“.

Са друге стране, фирме повезане са Укио банком су оставиле ФГ „Бирач“ са 737.699.803 КМ акумулираног губитка!!! Ако причате Сајићу о исплати неких пара на рачун „Бирача“, а под претпоставком да под тим подразумијевате расподјелу добити, требало би да знате да су на дан 31.12.2013. године, губици над „Алумином“ били 252.888.794 КМ, а капитал 253.072.107 КМ. Уз елементарно познавање финансија и корпоративног права било би вам јасно да се не може исплаћивати било која добит оснивачу док се не покрију губици из ранијег периода, дакле из периода литванске управе.

Ако са таквим знањем наступате у претензијма да уђете у табелу повјерилаца „Бирача“, те да преузмете „Алумину“, морамо вам рећи да сте залутали на вашем путу, и да је „Алумина“ превелика компанија да би била третирана на вама познат начин управљања.

Менаџмент „Алумине“