Фирмама из БиХ 2.000 дозвола за послове у Њемачкој

Фирмама из БиХ 2.000 дозвола за послове у Њемачкој

ФОТО: Илустрација, агенције

 

Спољнотрговинска комора БиХ (СТК БиХ) расписала је јавни конкурс за додјелу деташмана, односно дозвола предузећима из БиХ за извођење радова у Њемачкој у 2022/2023. години, а највише дозвола добиће фирме које се баве грађевинским пословима, пишу Независне.

У конкурсу, који је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, наводи се да ће предузећима из БиХ бити додијељено 2.000 дозвола за радове, а по општој подјели на контингенте и потконтингенте.

„Укупан контингент од 2.000 дозвола/мјесечно, расподјељује се по дјелатностима (према њемачкој номенклатури) на сљедећи начин: 790 дозвола/мјесечно за област грађевинарства, 470 дозвола за област изолатерства, 740 дозвола за област осталих дјелатности (монтажерство, рударство и друге дјелатности, у складу са Међудржавним споразумом)“, стоји у објави Спољнотрговинске коморе БиХ.

Ђак спорт – Зворник!

Када је у питању расподјела, Федерацији БиХ биће додијељено 1.059 дозвола, Републици Српској ће бити распоређено 529 дозвола, док се 412 дозвола односи на посебни контингент.

„Квота од 412 дозвола/мјесечно расподјељује се у омјеру 2/3 за предузећа из ФБиХ и 1/3 за предузећа из Републике Српске, а која имају већински капитал правних и физичких лица из Републике Словеније, а у недостатку таквих предузећа и остала предузећа из БиХ“, наводи се у јавном позиву СТК БиХ.

Мирсад Јашарпсахић, предсједник Привредне коморе Федерације БиХ, за „Независне новине“ појашњава да деташманска година почиње од октобра, а да је ово један од најзначајнијих међудржавних пројеката које има БиХ.

„То практично значи да 2.000 људи свакодневно, уколико би се испунио капацитет, може бити ангажовано на њемачким градилиштима, укључујући и овај словеначки контингент, који је такође за тржиште Њемачке“, каже Јашарспахић.

Ђак спорт – Зворник!

Истиче да је комплетан пројекат осмишљен и да отвори простор за довођење нових фирми.

„Значи, фирма је регистрована у БиХ, има пословање у БиХ, а добија послове у Њемачкој. То је споразум наслијеђен из бивше државе. Али оно што је битно, наши радници не одлазе, већ њихове фирме добијају послове тамо. Ово је врло добар систем очувања радних мјеста, јачамо грађевинску оперативу БиХ. То кад би престало, буквално би било као да бисте затворили фирму од 2.000 људи. То је један од модалитета на који би БиХ требало да сарађује и са другим државама и онда не бисмо имали проблем са одласком наших радника“, каже Јашарспахић.

Да су фирме заинтересоване за ову сарадњу, говори податак да сваке године десетине њих подносе пријаве за добијање дозвола.

„Код нас буде педесетак и више фирми које прођу конкурсну процедуру и које се јављају. Постоје оне које већ традиционално добијају те деташмане“, наводи Јашарспахић.

Ваш Схоотер – Зворник!

Из Привредне коморе РС појашњавају да је број деташмана које ће Република Српска добити, укључујући словенски контингент 666.

Истичу да подаци за 2021/2022. деташманску годину још нису доступни, али да је у 2020/2021. години дозволу за радове добило 31 привредно друштво, док је по питању посебног словенског контингента дозвола издата за 11 привредних друштава.

„Деташирана привредна друштва из Републике Српске остварила су приход у 2020/2021. деташманској години преко 29.027.764 евра, док је приход у БиХ преко 70.000.000 евра. Укупан број радника запослених у деташираним привредним друштвима из Републике Српске је 2.149 радника“, казали су за „Независне новине“ из Привредне коморе РС.

Оно што је раније представљало проблем када је у питању Република Српска јесте добијање улазних виза за Њемачку за раднике у деташираним привредним друштвима, али и то је успјешно одблокирано.

Ваш Схоотер – Зворник!

„Деташирана привредна друштва била су принуђена да термине за визирање чекају и преко три мјесеца, што је наша привредна друштва доводило у ситуацију да нису у прилици склапати нове уговоре, због третмана тј. немогућности заказивања термина у Амбасади. На овакав начин нашим фирмама било је онемогућено пословање, а илустрације ради, поступак за обраду одобрења уговора у „Арбеитсамту“ трајао је минимално 3-4 недјеље, радне карте 2-3 дана и, ако томе додамо чекање на издавање улазних виза преко три мјесеца, сва процедура траје 4-5 мјесеци“, појаснили су из Привредне коморе РС.

(Извор: Независне)