Јовановић о посљедицама НАТО бомбардовања – од 1996. само у Братунцу преминуло око 800 грађана 

Јовановић о посљедицама НАТО бомбардовања – од 1996. само у Братунцу преминуло око 800 грађана 

 

Докторка Славица Јовановић која је радила на подручју Братунца и бавила се посљедицам НАТО бомбардовања Републике Српске, за РТРС је изјавила да је од 1996. године до данас, само у Братунцу преминуло око 800 грађана, који су се доселили са подручја општине Хаџићи.

Најмање 400 њих је, према евиденцијама које су прикупљане од здравствених установа, цркве и свештеника, умрло од карцинома.

Током НАТО бомбардовања Републике Српске смртно је страдало 59, а рањено 119 цивила и војника, док број умрлих и обољелих због коришћења осиромашеног уранијума још се утврђује.

 – Код људи који су били изложени бомбардовању и били директно у зони која је бомбардована, посљедице су биле трагичније, катастрофалније и теже – рекла је она.

Нагласила је  да је међу обољелим људима било је доста младих људи, млађих од 50 година.

 – Ту су били људи који су били у зони ратних дејстава, дјеца која су се играла у тим кратерима, а с обзиром да се није знало чиме су пуњени ти пројектили, многи људи су их држали као сувенире. Болест се код тих људи јављала нагло, трајала је кратко и за неколико мјесеци животи су нестајали – рекла је Јовановићева.

Она је додала да се најчешће радило о карциному плућа, гастроинтестиналног тракта, туморима мозга и леукемији.

ЗО-Жи, Зворник!

(Извор: РТРС)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.