Влада подигла Вишковићеву бруто плату на 7.460 марака

Влада подигла Вишковићеву бруто плату на 7.460 марака

ФОТО: Влада РС

 

Предсједник и министри у Влади Републике Српске повећали су себи плате за десет одсто, па је тако основна бруто плата премијера Радована Вишковића 7.460 КМ или преко 4.600 марака у нето износу, пренио је Капитал.

Оно што Вишковић добије за мјесец дана пензионер са просјечном пензијом прима десет мјесеци, док радник са просјечном платом треба да ради четири и по мјесеца, показује статистика.

„Плата се увећава за сваку навршену годину стажа до навршених 25 година 0,3 одсто а након навршених 25 година 0,5 одсто“, наводи се у последњој одлуци Владе која је објављена прије неколико дана.

Са повећањем и обрачунатим минулим радом Вишковићева нето плата биће већа од 5.000 КМ.

Одмах иза премијера по по висини примања, су наравно потпредсједници Сребренка Гоилић и Антон Касиповић којима је основна бруто плата 6.524 КМ.

Њихове колеге министри морају се задовољити са бруто платом 5.589 КМ, а која је три и по пута већа од просјечне плате запослених у Републици Српској.

Подсјећамо, Вишковић је у јануару ове године имао бруто плату од  6.782, потпредсједници Владе 5.931, а министри 5.081 КМ.

Колико су плате премијера и министара у Влади расле видљиво је из поређења са 2017. годином када је, такођом одлуком Владе, предсједнику одређена бруто плата од 4.000 КМ, потпредсједницима 3.500, а министрима 3.000 КМ.

Ваш Схоотер – Зворник!

Вишковић о плати од 7.460 марака: По висини није ни у првих 1.500

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да скоро сваки градоначелник, па чак и већина начелника у Републици Српској, има већу плату од премијера.

Коментаришући повећање плата у јавном сектору за 10 одсто, Вишковић је рекао да су повећане и плате чланова Владе, као и свих државних службеника.

“То је резултат договора са синдикатима. Било је реакција одређених министара да ће без корекције министарских плата помоћници министара са платама доћи на ниво министара“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, плата премијера у Републици Српској по висини није ни у првих 1.500.

“Често сам говорио у јавности да скоро сваки градоначелник, а чак и већина начелника, имају већу плату него премијер. О јавним предузећима да и не говорим“, навео је Вишковић.

(Извор: цапитал.ба)

 

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.