Власенички писац Аћим Тодоровић на књижевним сусретима у Крагујевцу представљао Српску

Власенички писац Аћим Тодоровић на књижевним сусретима у Крагујевцу представљао Српску

 

Међу три књижевника из Републике Српске, која су учествовала на 6. Ђурђевданским књижевним сусретима у Крагујевцу,  био је и власенички писац Аћим Тодоровић.

 – На позив Удружења писаца Крагујевца, био сам учесник тродневних, међународних, Ђурђевданских књижевних сусрета. Ова манифестација одржана је  од 9. до 11. јуна. Програм је обухватио  књижевно вече у галерији „Ђура Јакшић“ на којој су љубитељима поезије и прозе своје стихове и одломке из својих дјела говорили пјесници и прозни ствараоци из свих градова Србије, Румуније и Републике Српске, трибину на којој је др Саша Кнежевић, професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву,  говорио о токовима савремене српске књижевности у Републици Српској, а током ова три дана представљена су публикована издања стваралаца који се двије године, због пандемије,  нису редовно окупљали. Током сусрета промовисано је и ново издање Књижевних новина – прича Тодоровић.

Власеничком књижевнику је ово било прво учешће на крагујевачким сусретима.

 – У Крагујевцу сам се представио у најбољем свјетлу,  колико сам ја то умио, могао и имао снаге, као што сам представио и Републику Српску, зато што долазим са ове стране Дрине.  Осим пјесама из збирке „Душа мироточи“, представио сам и своју нову збирку, која је тих дана изашла из штампе,  „Христова јагњад“ која нема само књижевну, него и историјску вриједност, јер говори о српском страдању у 20. вијеку.  Са ових сусрета носим фантастичние утиске, не само  због позива да будем један од три учесника из Српске, него и због саме организације и свих осталих садржаја који су били на програму ових књижевних сусрета – истакао је Аћим Тодоровић.

Ова књижевна манифестација одржана је у склопу Ђурђевданских свечаности града Крагујевца.

(За ИнфоБирач – Т. Голијанин)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.